StoryEditor

Slovak Telecom bude žiadať o náhradu škody

27.08.2004, 00:00
Autor:
SITASITATASRTASR
V prípade nezrušenia predbežného opatrenia, ktorým Telekomunikačný úrad SR zakázal Slovak Telecomu urobiť zmeny tarify internetových volaní 019, bude dominantný telekomunikačný operátor žiadať štát o náhradu vzniknutých škôd.

V prípade nezrušenia predbežného opatrenia, ktorým Telekomunikačný úrad SR zakázal Slovak Telecomu (ST) urobiť zmeny tarify internetových volaní 019, bude dominantný telekomunikačný operátor žiadať štát o náhradu vzniknutých škôd. "Pevne veríme, že sa úrad konečne rozhýbe a vydá rozhodnutie, ktorým napraví svoje predchádzajúce zásahy do slobodnej podnikateľskej činnosti našej spoločnosti, ako aj škody, ktoré nám svojím nekompetentným konaním spôsobil," uviedol viceprezident pre komunikáciu ST Ján Kondáš.
Slovak Telecom podľa neho podniká kroky, aby úrad v čo najkratšom možnom čase rozhodol o podanom rozklade proti predbežnému opatreniu. Promptným rozhodnutím regulátora by sa podľa neho odstránil stav neistoty medzi zákazníkmi dial-upového pripojenia do internetu.
Keďže úrad 30. júla predbežným opatrením zabránil ST zmeniť tarifu sprostredkovania prístupu do siete internet prostredníctvom telefónnej linky, počas augusta zostala na internetové volania v platnosti pôvodná tarifa. "August sa však už pomaly končí a k nám do spoločnosti dennodenne telefonujú zákazníci zaujímajúci sa o to, ako budú vyzerať ceny za internetové volania v septembri. Mrzí nás, že im nedokážeme dať jednoznačnú odpoveď, keďže všetko momentálne závisí od toho, ako dlho bude úrad v tejto veci rozhodovať," upozornil Kondáš.
Telecom sa proti rozhodnutiu Telekomunikačného úradu, ktorým zakázal zmeny tarify internetových volaní 019, odvolal, pretože je presvedčený, že pri vydaní rozhodnutia úrad porušil niektoré ustanovenia zákona o elektronických komunikáciách, ako aj zákona o správnom konaní.
Podľa ST k nezákonnému stavu prispievajú predovšetkým prvostupňové zložky úradu svojím postupom v jednotlivých správnych konaniach, ktorými už niekoľkokrát hrubo porušili zákon. "Zo spôsobu, akým prvostupňové orgány v jednotlivých konaniach konajú, je zrejmé, že v jednotlivých prípadoch nepovažujú za potrebné vyrovnať sa s relevantnými návrhmi a právnymi argumentmi jedného z účastníkov konania. Podľa nášho názoru je dokonca možné, že tak konajú vedome," uvádza sa vo vyhlásení ST.

Dodržiavať termíny by mal predovšetkým Telecom
Ak sa Slovak Telecom dovoláva skorého rozhodnutia o zákaze zmeny tarify internetových volaní 019, malo by byť primárne v jeho záujme predložiť požadované informácie v čo najkratšom termíne, reaguje na jeho výhrady Telekomunikačný úrad. "Telecom totiž koncom júla požiadal úrad o predĺženie lehoty na predloženie požadovaných informácií o počte volaní na čísla 019 o 10 dní, čiže do 12. augusta, pričom uvedené informácie úradu predložil až 24. augusta," povedal hovorca úradu Roman Vavro.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 13:25