StoryEditor

Začal sa proces v koncerne Elf

17.03.2003, 23:00
Autor:
TASRTASR

Mamutí proces s 37 obžalovanými v úplatkárskej afére ropného koncernu Elf sa začal včera pred súdom v Paríži. V najväčšom procese v histórii francúzskej justície sa súd bude zaoberať obvineniami zo sprenevery finančných prostriedkov vo výške 183 miliónov eur.
Na včerajšom otvorení procesu sa nezúčastňuje bývalý generálny riaditeľ koncernu, 59-ročný Loik Le Floch-Prigent, ktorý už sedí vo väzení po tom, ako ho odvolací súd v Paríži odsúdil na 30 mesiacov väzenia. Do aféry bol zapletený aj bývalý francúzsky minister zahraničných vecí Roland Dumas, ktorého od všetkých obvinení oslobodili.
Exministra odsúdila v máji roku 2001 nižšia justičná inštancia na šesť mesiacov väzenia a na ďalšie dva roky väzenia podmienečne. Podľa nižšieho súdu sa niekdajší šéf francúzskej diplomacie previnil tým, že profitoval z viacmiliónovej sumy, ktorú koncern Elf-Aquitaine vyplatil jeho bývalej milenke Christine Deviersovej-Joncourovej. Tá dostala 18 mesiacov väzenia nepodmienečne a 12 ďalších mesiacov podmienečne.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 21:28