StoryEditor

Veľká ruská banka ide na burzu

28.11.2007, 23:00

Investori na ruskej burze môžu obchodovať s akciami banky Sankt Petersburg. Je to prvá súkromná banka, ktorá prejde procesom verejného úpisu akcií (Initial Public Offering -- IPO). Verejne dosiaľ v Rusku upisovala akcie len dovtedy štátna Vneštorgbank. Akcie pološtátnej Sberbanky upisovali len vopred vybraní investori a až následne sa dostali na burzu.
Úpis akcií banky Sankt Petersburg organizujú Deutsche bank a investičná banka Renesans Kapital (Renessaince Capital). Podľa informácií, ktoré zverejnil internetový denník Gazeta.ru, celkom sa na trh počas IPO dostane 50,8 milióna kusov obyčajných akcií. V relatívnom vyjadrení je to približne 18 percent základného kapitálu banky po jeho zvýšení úpisom nových cenných papierov.
Banka získala 274 miliónov dolárov a jej kapitalizácia po umiestnení akcií presiahla jeden a pol miliardy dolárov. Jedna akcia sa investorom ponúka po 5,40 dolára za kus. Ponuky na úpis sa vyhodnocovali v pásme od 4,35 do 5,65 dolára za kus. Banka popri akciách vydá ich náhradu pre svetové trhy, ktorými budú takzvané globálne depozitné certifikáty.
Akcie sú podľa niektorých názorov nadhodnotené. Gazeta.ru cituje analytika investičnej spoločnosti Finam Vladimira Sergijevského, podľa ktorého by spravodlivá cena mala byť 4,50 dolára. "Výsledná cena na hornej hranici pásma," poznamenáva predseda predstavenstva investičnej spoločnosti ITinvest Vladimír Tvardovskij, "je dôkazom existencie vopred známeho spriazneného subjektu, ktorý je pripravený kúpiť väčšiu časť akcií a tým pozitívne ovplyvniť kapitalizáciu banky, a nie dôkazom po skutočne veľkom dopyte zo strany investorov".
Dopyt po akciách banky Sankt Petersburg vysoko prevýšil ponuku. Kniha úpisu sa dopĺňala sedemkrát. Čím je príťažlivá akciová spoločnosť, ktorá sa vytvorila na základe akciovej spoločnosti Lenbank a niekdajšej regionálnej pobočky Sociálno-bytovej banky ZSSR v roku 1990? Banka financuje a úveruje stavebníctvo, potravinársky priemysel, obchod a dopravu v meste Sankt Petersburg. Postupne sa stala jednou z najväčších komerčných bánk severozápadného regiónu Ruska. Patrí medzi tri desiatky najväčších ruských bánk a je na 27 mieste z hľadiska aktív. Jeho klientmi je viac ako 31-tisíc právnických osôb.
Širokej verejnosti sa banka stala známa po tom, ako Ústredná volebná komisia zverejnila údaje o príjmoch Vladimira Putina, ktorý sa stal lídrom volebného zoznamu strany Jednotné Rusko. V minulom roku zarobil ruský prezident asi 81-tisíc dolárov. Okrem toho je vlastníkom 15-árového pozemku pri Moskve a bytu v Sankt Petersburgu, ktorý má 77 štvorcových metrov.
Má dva veterány značky Volga z rokov 1960 a 1965 a karaván Skif z roku 1987. Tento majetok zdedil po otcovi. Na niekoľkých bankových účtoch má Vladimir Putin vklady v hodnote 150-tisíc dolárov. Okrem toho ruskému prezidentovi patrí 230 akcií banky Sankt Petersburg.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 00:28