StoryEditor

Harvardy konkurz nehrozí

13.11.2007, 23:00
Autor:
ČTKČTK
Spoločnosť Harvardský priemyselný holding (HPH) do konkurzu nepôjde. Najvyšší súd zamietol odvolanie dvoch veriteľov holdingu, ktorý je v likvidácii, proti totožnému rozhodnutiu Vrchného súdu v Prahe. Vyhlásenie konkurzu na spoločnosť založenú finančníkom Viktorom Koženým podnietilo v roku 2004 šesť veriteľov a Mestský súd v Prahe im vyhovel. Na vyšších súdoch však už návrh neprešiel.

Spoločnosť Harvardský priemyselný holding (HPH) do konkurzu nepôjde. Najvyšší súd zamietol odvolanie dvoch veriteľov holdingu, ktorý je v likvidácii, proti totožnému rozhodnutiu Vrchného súdu v Prahe. Pre ČTK to včera potvrdil hovorca Najvyššieho súdu Petr Knötig. Vyhlásenie konkurzu na spoločnosť založenú finančníkom Viktorom Koženým podnietilo v roku 2004 šesť veriteľov a Mestský súd v Prahe im vyhovel. Na vyšších súdoch však už návrh neprešiel.
"Navrhovatelia nedoložili svoje splatné pohľadávky. Odvolací (vrchný) súd prípad správne prejednal a posúdil," povedal Knötig. Jeden z navrhovateľov pohľadávku ani nevyčíslil, pri druhom vraj boli nároky na prvý pohľad sporné.
HPH vznikol z Koženého Harvardských privatizačných fondov, potom sa dostal do likvidácie. Súd mu zablokoval aj časť majetku. Likvidáciu a konanie valných zhromaždení sprevádza množstvo právnych sporov. Harvard má štvrť milióna akcionárov. Návrh na konkurz podali napríklad akciové spoločnosti First American a Harvard Group, ďalej Vepros, s. r. o., a jednotlivci Pavel Matějka a Michal Pacovský. Mestský súd im v decembri 2004 vyhovel. Okrem záväzkov po lehote splatnosti bol údajným dôvodom aj fakt, že imanie holdingu kleslo pod polovicu základného kapitálu. Pacovský vtedy oznámil, že konkurz umožní správcovi dostať sa rýchlo na účty, kam sa peniaze z HPH presunuli v roku 2002.
Odvolanie proti vyhláseniu konkurzu na HPH podal predseda predstavenstva Karel Staněk a likvidátor holdingu Zdeněk Častorál. Staněk tvrdil, že návrh vychádzal z falošných pohľadávok, ktoré neprešli účtovníctvom HPH a podľa Častorála holding nebol prehnane zadlžený. Vrchný súd ich námietkam vyhovel a konkurz zrušil.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 12:55