StoryEditor

Eastern Sugar tají svoje plány

06.11.2007, 23:00

Spoločnosť Eastern Sugar odmieta zverejniť, čo bude s cukrovarom v Dunajskej Strede. Po tom, čo sa v októbri minulého roka cukrovarnícka skupina rozhodla ukončiť pôsobenie svojich cukrovarov v Česku, Maďarsku a na Slovensku, nasledovala vlna dohadov, prečo spoločnosť zaoberajúca sa výrobou cukru opúšťa svoje najziskovejšie trhy. "Neviem, prečo chce Eastern Sugar zatvárať cukrovary, ktoré sú rentabilné. Najmä na Slovensku, ale aj v Českej republike, boli prevádzky tejto skupiny jedny z najrentabilnejších," povedal vtedy slovenský minister pôdohospodárstva Miroslav Jureňa.
Zlikvidovala ich EÚ
Ako hlavný dôvod zatvorenia troch cukrovarov v Česku a dunajskostredskej fabriky na výrobu cukru predseda Predstavenstva Eastern Sugar Slovensko Matthew Trilling uviedol plán Európskej únie znížiť výrobu cukru o štyri milióny ton. "Nevidíme pre tieto cukrovary žiadnu hospodársku budúcnosť a nemáme inú možnosť, ako požiadať o prostriedky z reštrukturalizačného fondu," komentoval rozhodnutie skupiny Trilling.
V marci tohto roka bolo rozhodnuté, že firma dostane na reštrukturalizáciu cukrovaru v Dunajskej Strede z fondov Európskej únie 51,2 milióna eur, okolo 1,7 miliardy korún.
Prostriedky má Eastern Sugar čerpať formou splátok, pričom platbu každej z nich EÚ podmieňuje zložením zábezpeky vo výške 120 percent vyplatenej sumy.
Rekonštrukcia cukrovaru má byť ukončená v septembri 2009. Na otázku, čo spoločnosť Eastern Sugar s cukrovarom plánuje v rámci reštrukturalizácie podniknúť, manažment firmy odmieta odpovedať. A to aj napriek tomu, že na ňu použije peniaze daňových poplatníkov. "Nemáme záujem odpovedať na vaše otázky," povedala nám do telefónu po viacnásobnom oslovení firmy jedna z jej pracovníčok, ktorá sa nepredstavila. "Reštrukturalizácia sa už začala. Pán generálny riaditeľ tu teraz nie je. Informácie o tom, čo s cukrovarom bude, nezverejňujeme," dodala.
V susednom Česku pritom zverejnenie údajov o tom, čo sa s cukrovarmi bude diať, tajné nebolo. Už vo februári tohto roka spoločnosť oznámila, že všetky tri cukrovary predá firme Onivon a tá v nich bude vyrábať bioplyn. Predaj cukrovarov tam prebehol hladko, zachová sa počet ich pracovníkov, ako aj poľnohospodárska produkcia v regiónoch ich pôsobenia.
Už pri ukončení produkcie cukru vo východnej Európe sa objavili dohady, že Eastern Sugar za peniaze utŕžené z reštrukturalizácie firma postaví v Nemecku závod na biolieh.
Náhradu nepripravujú
Z vyše 51 miliónov eur, ktoré Eastern Sugar u nás dostane, by mal vyplatiť odškodné pestovateľom cukrovej repy, svojich zamestnancov, likvidáciu ekologicky nebezpečných látok a odvoz technológií.
Podľa informácií, ktoré sa nám podarilo získať z ministerstva pôdohospodárstva, v prípade dunajskostredského cukrovaru nejde o reštrukturalizáciu na inú výrobu ani transformáciu na inú spoločnosť. Inými slovami, dôjde k likvidácii fabriky bez náhrady.
"Podstatnú časť poskytnutých finančných prostriedkov predstavujú náklady na demontáž výrobných zariadení a demoláciu objektov, odpis výrobného majetku, splnenie environmentálnych a sociálnych záväzkov. Časť pomoci vo výške 20-percent je určená pestovateľom a dodávateľom strojového zariadenia a služieb, ktorí pre týchto pestovateľov pracovali," povedal pre HN Jozef Hlavatovič z odboru rastlinných komodít ministerstva pôdohospodárstva. Prečo však Eastern Sugar robí problém oznámiť úplný koniec fabriky, nevedno.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 14:00