StoryEditor

Podniky sa musia novým zamestnancom prispôsobiť

30.01.2008, 23:00

Zahraničné podniky na Slovensku majú naďalej problémy naplniť svoje pracovné pozície. Rozširovanie výroby a znásobenie zmien sa tak môže v nových závodoch spomaliť, firmy však veria, že stav včas vyplnia. Podľa našej investičnej agentúry sa však fluktuácia pracovnej sily bude s príchodom nových investorov zvyšovať.
"Podniky sa začínajú centralizovať a aj preto je najväčšia fluktuácia ľudí v okolí do 30 kilometrov od závodu," tvrdí Jana Murínová, hovorkyňa Slovenskej agentúry pre rozvoj investícií a obchodu. Dodáva, že s vyšším počtom podnikov v jednom regióne majú ľudia možnosť vyberať si najvhodnejšiu ponuku.
Spoločnosti môžu tomu zabrániť len presťahovaním sa do inej oblasti. "Takémuto problému čelí dnes najviac Galanta a oblasť Trnavy, kde je najviac pracovných príležitostí na jednom mieste," vysvetľuje Murínová. Výsledkom toho bol aj odchod japonskej spoločnosti Sony z preplnenej oblasti Trnavy do Nitry. Nezamestnanosť v okrese je vďaka miestnym závodom len 4,2-percentná.
Hoci sa podnikom podarí obsadiť voľné miesta, naďalej riskujú, že svojich zamestnancov stratia kvôli konkurencii. "Firmy sa viac obávajú odchodu svojich ľudí ako nedostatočného náboru. Je pre nich totiž nerentabilné, ak im zamestnanci zostanú iba mesiac," tvrdí Murínová. Žiadanými pracovníkmi sú teda ľudia zo vzdialenejšieho okolia, ktorým sú spoločnosti ochotné hradiť cestovné aj ubytovanie.
Prilákať ľudí najlepšie môžu vyššie mzdy. Zahraničné firmy u nás však k tomuto kroku pristupujú len postupne. K rastu miezd ich totiž môže donútiť len konkurencia. "Jedine pretlak pracovných príležitostí, a teda väčší počet investorov na jednom mieste, môžu viesť k zvýšeniu miezd. Žiadne vládne nariadenie to investorom neprikáže," dodáva Murínová. Samsung nateraz priznal, že pôvodné platy v novom závode boli nastavené nízko a vedenie spoločnosti už muselo urobiť úpravu, ktorá nebude posledná.
Podľa analýzy spoločnosti Amrop Hever, ktorá cituje riaditeľku trnavskej personálnej agentúry Personal servis Máriu Kirschnerovú, "ak si zamestnávateľ bude chcieť pracovníkov udržať, bude musieť ponúknuť lepšie pracovné podmienky ako konkurencia". Dodáva však, že v prípade Samsungu takéto preťahovanie zamestnancov nebude stačiť na obsadenie plánovaných šesťtisíc miest a podnik bude musieť do Trnavy zvážať ľudí aj z odľahlejších regiónov krajiny. Firmy pritom prichádzajú na to, že na ponúkané zárobky dostatočne nemotivujú ľudí cestovať alebo presťahovať sa na západ Slovenska. Osobitným príkladom je napríklad Samsung. V kórejskej firme má byť totiž zmennosť v nepretržitej prevádzke, ktorá neumožní realizovať tradičné dvoj- či trojtýždňové pracovné turnusy s dlhším voľnom na návštevu rodiny. Zamestnanec bude vo výrobe pracovať dva dni ráno, dva dni poobede, dva dni noc a dva dni bude mať voľno.
S postupom času je preto aj podľa hovorkyne vládnej agentúry pre investorov neodvratné usídľovať sa na východe krajiny. "Košice, ako aj Banská Bystrica, ponúkajú kvalifikovanú pracovnú silu či investičný priestor," potvrdzuje Murínová. Podľa nej Bratislava sa stáva nevýhodnou destináciou pre veľkých investorov najmä kvôli najvyšším platom a nulovým vládnym stimulom. Hlavné mesto a západné regióny sa však môžu plne spoliehať na dobrú logistiku, ktorá tunajším investorom zabezpečuje pokrytie sedemsto kilometrov do jedného dňa.
Podľa Murínovej je však najdôležitejšie, že k nám prichádzajú moderné zahraničné spoločnosti. "Samsung k nám neprichádza len s výrobou. Ide aj o investíciu najmä do vývoja." Pre uchádzačov o zamestnanie to znamená ďalšie. Musia spĺňať podmienky kvalifikácie, pričom takýchto ľudí si je udržať väčšinou ťažšie.
V Trnave to zažil aj PSA Peugeot, ktorý dokonca prispieva zamestnancom na nájomné. Náborári Samsungu si však budú musieť dať pozor na návratnosť svojich investícií do ďalšej kvalifikácie ľudí. Automobilka v Trnave totiž zažila odchod zamestnancov aj po školení vo Francúzsku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 18:11