StoryEditor

Sin City alebo mesto hriechu v rodisku Dona Quijota

26.12.2005, 23:00
Štyristo rokov po tom, čo Don Quijote vytiahol do boja proti veterným mlynom, by mal jeho tvorca Miguel de Cervantes dobrý dôvod vyslať ho opäť do boja. Do rodiska vznešeného rytiera sa nasťahuje Las Vegas a vznikne tu mesto kasín s názvom Kráľovstvo Dona Quijota.

Štyristo rokov po tom, čo Don Quijote vytiahol do boja proti veterným mlynom, by mal jeho tvorca Miguel de Cervantes dobrý dôvod vyslať ho opäť do boja. Do rodiska vznešeného rytiera sa nasťahuje Las Vegas a vznikne tu mesto kasín s názvom Kráľovstvo Dona Quijota.
Starosta Ciudad Realu Francisco Gil-Ortega podpísal so šéfom koncernu Harrah's Garym W. Lovemanom dohodu v hodnote 670 miliónov dolárov o výstavbe chrámu hazardných hier. Harrah's je s viac než 40 kasínami najväčším koncernom v oblasti hazardných hier vo svete, no doteraz sa Európe vyhýbal. Španielsko je pre skok cez veľkú mláku sľubným cieľom, pretože Španieli každoročne vydávajú miliardy na ukojenie svojej hráčskej vášne.

Kráľovstvo Dona Quijota
Harrah's sa v tomto projekte spojil s viacerými lokálnymi investormi. Okrem kasína Caesars Palace Casino, ktoré sa bude nápadne podobať svojmu väčšiemu bratovi z Las Vegas, vznikne aj luxusný hotel s 850 izbami, javiskovou sálou s kapacitou 3 000 miest, kúpeľným centrom a nákupným strediskom so 160 obchodmi. Ciudad Real, ktoré má 70-tisíc obyvateľov, nebude tvoriť jedinú klientelu hráčskeho raja.
Loveman stavil na rýchlostný vlak Ave, ktorý spája mestečko s Madridom. Keďže cesta trvá asi 50 minút, môže sa Ciudad Real stať príťažlivým víkendovým cieľom Madridčanov a vlak môže priviesť aj hráčov z Andalúzie. Kasíno má začať prevádzku už v roku 2008, keď má byť dokončené aj desať kilometrov vzdialené Letisko Dona Quijota, ktoré zas umožní prílev turistov. Analytici odhadujú návštevnosť kasína zhruba na 2,5 milióna ročne a prevádzkový zisk v dvojcifernej miliónovej výške už v roku 2009.
Loveman sa pri výbere Ciudad Realu nespoľahol iba na svoj dobrý nos. Posilnenie dolára oproti euru zvýhodňuje investície v Európe a navyše mestečko ponúka Harrah's výhodné podmienky, pretože si od kasína sľubuje šesťtisíc pracovných miest. Veľmi výhodnou sa ukazuje zníženou desaťpercentnou sadzbou dane z príjmu, kým, napríklad, v Madride musia prevádzkovatelia hazardných hier odvádzať až 50 percent hrubého príjmu.
Loveman ohlásil spustenie podobného projektu aj v slovinskej Novej Gorici neďaleko talianskej hranice, kde má kasíno prilákať talianskych, nemeckých a rakúskych hráčov. Z úcty k rímskemu cisárovi sa však nebude volať Caesars Palace, nový názov však zatiaľ nie je známy. No Lovemanove ambície sa tým nekončia, pretože Cézarov palác chce priniesť aj do severnej Európy a Veľkej Británie. Podľa jeho slov sú totiž európske úrady prístupnejšie k tejto brandži než americké.

Hriešna hra pre dobrú vec
Američania sú známi svojou pobožnosťou, no ak má hriech pomôcť vybudovať zničené oblasti, zbožnosť ustúpi pragmatizmu. Príkladom je New Orleans, ktorého starosta Ray Nagin chce vytvoriť centrum hazardných hier.
Mesto je totiž stále poznačené záplavami, keď hurikán Katrina vyhnal rieku Mississippi z koryta do ulíc. Mnohí obyvatelia sa ešte stále nemohli vrátiť do svojich domovov a kempujú v núdzovým ubytovniach v Louisiane, Mississippi či Texase. A práve otáčajúce sa kolesá rulety, kartové stolíky a blikajúce hracie automaty majú do mesta prilákať turistov a ich peniaze, potrebné na opravu budov a nové pracovné miesta pre navrátilcov.
"New Orleans sa môže stať Las Vegas pobrežia Mexického zálivu," predstavuje svoju víziu Nagin. A táto vízia nie je nereálna, pretože miliardové investície prisľúbili také giganty ako MGM Mirage, Pinnacle Entertainment či Boyd Gaming. New Orleans ponúka štyri kilometre dlhý úsek medzi diaľnicou Interstate 10 na západe a riekou na východe, kde je dosť priestoru pre kasína a veľké hotely s lôžkovou kapacitou nad 500 postelí. Budú to pravdepodobne pevnosti z ocele a betónu, ktoré v ďalšej sezóne odolajú ničivým hurikánom.
Nagin počíta s daňovými príjmami vo výške viac než jednej miliardy dolárov a tento odhad nie je prehnaný. V New Orleanse operuje iba jedno menšie kasíno, ktoré v roku 2003 zaplatilo na daniach 71,3 milióna dolárov. Naginov plán si navyše získal podporu louisianskej guvernérky Kathleen Blancovej, hoci zatiaľ sa k projektu stavia zdržanlivo. "Je potrebné zvážiť, či hazardné hry sú skutočne rýchlym riešením ekonomických problémov mesta," upozornila. Jej postoj je však pochopiteľný vzhľadom na konzervatívnych voličov a fundamentalistické cirkvi, ktoré ovplyvňujú život veľkého množstva ľudí v južných štátoch. Ich kazatelia považujú bibliu za božie zjavenie, Darwinovu teóriu za diablovo dielo a hazardné hry za diaľnicu do pekla.

Nemorálne investície
Hazardné hry, alkohol, cigarety alebo zbrane. Dan Ahrens z Dallasu nevynechá žiadny "nemorálny" sektor, keď ide o rozmnoženie peňazí jeho akcionárov. A úspešne. Jeho Vice Fund zaznamenal medziročný vzostup hodnoty o 23 percent a tak sa medzi 84 fondmi so spravovaným kapitálom nad 500 miliónov eur v rebríčku agentúry Bloomberg nachádza na prvom mieste. Niektorí analytici síce považujú Ahrensovu stratégiu za riskantnú, pretože sa obmedzuje iba na niekoľko sektorov, no Ahrens je presvedčený o jej správnosti. "Bez ohľadu na to, ako vyzerá trh, ľudia budú vždy hrať, fajčiť a piť," konštatuje.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 09:08