StoryEditor

Microsoft žne úspechy už 30 rokov

27.09.2005, 00:00

Americká spoločnosť Microsoft oslavuje svoje 30. narodeniny. Jej zakladateľ a šéf Bill Gates sa stal jedným z hlavných motorov technologickej revolúcie vo svete a podporovateľov využívania počítačov vo všetkých sférach života, uviedla britská mediálna spoločnosť BBC.
V polovici 90. rokov sa Gates, ktorý už vtedy bol na ceste stať sa najbohatším človekom na svete, rozhodol svoje skúsenosti spísať a vydať knižne. Obe jeho diela, Cesta vpred a podnikanie a Rýchlosť myšlienky, sa okamžite dostali na zoznam bestsellerov.
Množstvo ovácií na úspechy firmy sa však v posledných rokoch zmenili na ostrú kritiku a spoločnosť musela čeliť viacerým obvineniam -- jej konkurencia ju obviňuje zo šikanovania a nečestných praktík na trhu, pozorovatelia ju kritizujú za to, že sa stala príliš byrokratickou, stagnujúcou a samoľúbou.
Konkurencia amerického softvérového gigantu sa usiluje znižovať jej vplyv na trhu a priťahovať klientov jednoduchými argumentmi -- prečo platiť Microsoftu za drahé softvéry Office a Windows, ak si na tom istom trhu môžete vybrať z lacnejších alebo voľných verzií, ktoré sú v mnohých prípadoch výkonnejšie alebo poskytujú každému klientovi na svete to, čo potrebuje. Lídrom v tejto oblasti je dnes operačný systém Linux, silný konkurent Windowsu. Na druhej strane odborníci kritizujú Microsoft z pomalého vývoja internetových technológií, kde ho už dávno prebehol Google.

Microsoft čakajú zmeny

Aj preto najväčšia softvérová spoločnosť na svete plánuje základnú zmenu štruktúry koncernu. Koncern, ktorý mal doteraz sedem divízií, sa rozdelí na tri divízie (Products & Services, Business Division, Entertainment & Devices), pričom každá z nich bude mať vlastného prezidenta. Divízia Products & Services pod vedením Kevina Johnsona a Jima Allchina bude zodpovedná za podnikový systém Windows, Business Division so šéfom Jeffom Raikesom zasa za firemný softvér. Riaditeľom tretej divízie sa stane Robbie Bach. Podľa agentúry Reuters dôvodom reštrukturalizácie Microsoftu je práve konkurencia internetových spoločností ako Google a rastúci úspech operačného systému Linux.
"Veríme, že tieto zmeny nám umožnia poskytnúť našim zákazníkom širší sortiment produktov a stratíme nálepku ´jednoproduktovej´ spoločnosti," uviedol Gates. Analytici s jeho tvrdením súhlasia, zmeny v Microsofte podľa nich prinesú pozitívnu zmenu imidžu firmy.
Podľa vyjadrenia analytikov Microsoft nikdy nebol jedným z najväčších novátorov, čo však dokáže najlepšie, je jeho až extrémna schopnosť predávať svojej produkty na trhu a ochraňovať si svoju trhovú pozíciu. "Za posledných 10 rokov sme urobili väčší pokrok než za celých 30 rokov," povedal Gates. A ak je naozaj pravda to, čo tvrdí, spoločnosť sa svojho súčasného postavenia dominanta určite tak skoro nevzdá, hoci práve s tým súvisí viacero žalôb, ktoré boli a sú voči nej vedené tak v USA, ako aj v Európe.

Konkurencia bojuje proti koncernu žalobami

Zatiaľ posledné neformálne sťažnosti voči Microsoftu vzniesli jeho konkurenti v septembri pred Európskou komisiou za údajné porušenie pravidiel čestnej hospodárskej súťaže americkou firmou.
Až po preskúmaní rozhodnú európske protimonopolné úrady, či sa potenciálne začne nová procedúra proti Microsoftu za nedodržanie protimonopolných predpisov únie, povedal hovorca komisárky EÚ pre hospodársku súťaž Neelie Kroesovej. Detaily sťažností nie sú známe.
Hovorca dal jasne najavo, že z pohľadu komisie ešte stále nedošlo k naplneniu podmienok na odstránenie protimonopolných sankcií, ktoré únia pred pol druha rokom uvalila na Microsoft. Ubezpečenia koncernu o dodržiavaní zásad hospodárskej súťaže sa v súčasnosti skúmajú.
Komisia dala koncernu v marci 2004 pokutu takmer 500 miliónov eur a potrestala ho sankciami, aby umožnil väčšiu konkurenciu v rámci svojho operačného systému Windows. Toto rozhodnutie viedlo k právnemu sporu medzi koncernom a komisiou pred Európskym súdnym dvorom.

Microsoft sa bráni

Spoločnosť podala na Európskom súde prvej inštancie žalobu proti Európskej únii. Nemenovaný predstaviteľ súdu na internetovej stránke Inštančného súdu uviedol, že spomínaná žaloba bola zaregistrovaná už 10. augusta, to znamená počas letnej pauzy súdu.
Microsoft takto reagoval na júnové rozhodnutie Európskej komisie, ktorým chcela presadiť svoje skoršie rozhodnutie proti americkému koncernu. V súčasnosti na Inštančnom súde už prebieha konanie, v ktorom sa Microsoft odvolal proti rozhodnutiu EK o zneužívaní monopolného postavenia na trhu, uviedol Reuters.

Spory EÚ, USA a Microsoftu

-- 1990: Federálny úrad USA začal vyšetrovanie možnej tajnej dohody medzi Microsoftom a spoločnosťou IBM
-- 1997: Federálny úrad USA obvinil Microsoft z neférových obchodných praktík
-- 1998: Spoločnosť Sun Microsystems podala v EÚ sťažnosť na Microsoft za jeho neochotu podeliť sa o svojej systémové kódy
-- 2000: Najvyšší súd USA nariadil rozdelenie Microsoftu
-- 2001: Odvolací súd USA zmenil rozhodnutie Najvyššieho súdu, avšak potvrdil, že Microsoft využíva operačný systém Windows na vytláčanie konkurencie z trhu. Microsoft napokon dosiahol s americkou vládou dohodu
-- 2002: Brusel varoval Microsoft, že tvrdo zakročí proti jeho praktikám na európskom trhu
-- 2003: Microsoft urovnal spor so spoločnosťou AOL
-- marec 2004: Rozhovory medzi EÚ a Microsoftom sa skončili neúspešne, EK potrestala spoločnosť pokutou 497,2 milióna eur
-- máj 2005: Microsoft sa dohodol s Európskou komisiou
-- september: Microsoft podal žalobu voči Európskej únii

Zdroj: BBC, Reuters

Základné informácie o Microsofte

Sídlo: Redmond, Washington
Tržby: 36 miliárd USD (r. 2004)
Zisk: 8,2 miliardy USD (r. 2004)
Počet zamestnancov: 57 000
Rok založenia: 1975
Šéf a zakladateľ: Bill Gates
Generálny riaditeľ: Steven Ballmer

Zdroj: BBC

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 06:16