StoryEditor

Airbus by sa mohol zlúčiť s EADS

22.06.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Francúzsky minister financií Thierry Breton s podporou akcionárov žiada, aby koncern EADS prevzal väčšiu kontrolu nad výrobcom lietadiel Airbus, ktorý zápasí s problémami a odkladom dodávok nového lietadla A380.
Jednou z možností by bolo zlúčenie oboch firiem. Airbus totiž zabezpečuje 65 percent tržieb a viac než 80 percent ziskov svojho materského koncernu EADS. Ministerstvo financií sa k prípadnému zlúčeniu nevyjadrilo, rovnako ani mediálna skupina Lagardére, ktorá vlastní 7,5 percenta akcií EADS.
Breton v utorok v parlamente povedal, že s jedným z predsedov Správnej rady EADS Arnaudem Lagarderem hovoril o možnej zmene štruktúry akcionárov EADS. Podľa jeho slov vláda požiadala manažment EADS a Airbusu o neodkladné riešenie krízy okolo A380.
Airbus minulý týždeň oznámil, že dodávky najväčšieho dopravného lietadla na svete odloží o šesť mesiacov. Akcie EADS sa okamžite prepadli o štvrtinu a časť vedenia firmy označila tento stav za veľkú krízu.
V celej kríze je najviac pod tlakom francúzsky generálny riaditeľ EADS a bývalý šéf Airbusu Noel Forgeard. Ten predal akcie EADS za milióny eur niekoľko týždňov pred tým, ako vedenie požiadalo o interné hodnotenie výrobných problémov Airbusu. Dostal sa tak do podozrenia, že zneužil dôverné informácie na vlastné obohatenie. Forgeard to však popiera.
Rozruch okolo Airbusu sa prejavil aj v politike a v utorok došlo vo francúzskom parlamente k ostrým konfliktom. Vedenie a vlastníctvo EADS je rovnomerne rozdelené medzi Francúzov a Nemcov a v očiach oboch krajín je koncern vzorovým príkladom európskej priemyselnej integrácie. Kritici naopak hovoria o nepružnom dvojitom riadení, závislosti od štátnej podpory, nepriehľadnosti a o príliš úzkych vzťahoch manažérov a politikov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 04:25