StoryEditor

Holanďania zoštátňujú plynárenskú sieť

02.11.2004, 23:00
Za 2,78 miliardy eur prevezme holandský štát v najbližších mesiacoch podiely ropných koncernov Shell Transport & Trading a Exxon v holandskej plynárenskej spoločnosti Gasunie. Po niekoľkoročnom vyjednávaní je tak jej nová vlastnícka štruktúra definitívne potvrdená. Vláda v Haagu si od zoštátnenia plynárenskej siete sľubuje väčšiu konkurenciu na tomto lukratívnom trhu.

Za 2,78 miliardy eur prevezme holandský štát v najbližších mesiacoch podiely ropných koncernov Shell Transport & Trading a Exxon v holandskej plynárenskej spoločnosti Gasunie. Po niekoľkoročnom vyjednávaní je tak jej nová vlastnícka štruktúra definitívne potvrdená. Vláda v Haagu si od zoštátnenia plynárenskej siete sľubuje väčšiu konkurenciu na tomto lukratívnom trhu. Všetci záujemcovia budú môcť teraz sieť využívať za rovnakú cenu. Oba ropné koncerny až dosiaľ držali v rukách polovicu spomínaného prevádzkovateľa diaľkovej prenosovej sústavy.
Podľa plánov Európskej únie má byť elektrická a plynárenská rozvodná sieť v jednotlivých členských krajinách plne liberalizovaná do roku 2007. V oblasti zásobovania zemným plynom teraz holandský Haag postupuje obdobne, ako predtým v oblasti rozvodu elektrickej energie. Prevádzkovateľom vysokonapäťového vedenia v celom štáte je spoločnosť Tennet, od roku 2001 kompletne v rukách štátu. Liberálny holandský minister hospodárstva Laurens Jan Brinkhorst týmito krokmi sleduje úplné otvorenie holandského trhu v oboch segmentoch.
Spoločnosť Shell začiatkom tohto týždňa oznámila, že holandský štát podiely v spoločnosti Gasunie prevezme do polovice budúceho roka. Niektorí experti sa však o dôsledkoch zoštátnenia pre jednotlivých zákazníkov vyslovujú so skepsou. Gasunie je totiž dôležitým zdrojom príjmov pre štát, preto podľa nich s nejakým výraznejším znižovaním cien rátať nemožno.
Podľa prvých reakcií je holandský model napríklad pre Nemecko nepoužiteľný. Dôvodom je relatívne veľký počet firiem činných v tomto odvetví, ako aj ich komplikovaná vlastnícka štruktúra.
V Nemecku preto dôjde k oddeleniu vlastníctva sietí a distribúcie zemného plynu len z právnej stránky, pričom v praxi sa má zaviesť tzv. entry-exit-modell. Ten znamená, že ak až doteraz museli zákazníci pri každej transakcii objednávať presnú trasu prenosu, v budúcnosti bude obchodníkom stačiť už len udanie vstupného a koncového bodu operácie.
Brusel trvá na tom, že obchod so zemným plynom a jeho distribúcia musia byť v budúcnosti od seba oddelené. V Holandsku však bude obe činnosti spravovať jedna holdingová spoločnosť. V nej si štát podrží polovicu akcií, kým Shell Transport & Trading aj Exxon budú mať po jednej štvrtine. Táto dohoda je súčasťou práve uzavretej rámcovej zmluvy. (hn/gaf)

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 14:26