StoryEditor

Paramount kupuje DreamWorks

12.12.2005, 23:00
Autor:
ČTKČTKTASRTASR
Filmové štúdio Paramount Pictures preberú svojho hollywoodskeho rivala DreamWorks SKG, ktorého spoluzakladateľom je známy režisér a producent Steven Spielberg.

Filmové štúdiá Paramount Pictures preberú svojho hollywoodskeho rivala DreamWorks SKG, ktorého spoluzakladateľom je známy režisér a producent Steven Spielberg.
Ako informoval Paramount Pictures, ktorý je dcérskou spoločnosťou amerického mediálneho koncernu Viacom, za DreamWorks zaplatí 1,6 miliardy dolárov, čo je v prepočte asi 51,66 miliardy korún. V cene sú zahrnuté dlhopisy i akcie.
Podľa Paramountu čistá cena za DreamWorks je 500 až 650 miliónov dolárov po tom, ako predá filmy z ponuky kúpeného štúdia. Sú medzi nimi oskarovská Americká krása alebo hit Gladiátor. Za filmy DreamWorks by mohol Paramount dostať 850 miliónov až jednu miliardu dolárov, odhadujú jeho manažéri. Paramount preberie aj aktuálne projekty štúdií, teda produkčnú kooperáciu so Spielbergom a ďalším spoluzakladateľom DreamWorks Davidom Geffenom, rovnako aj distribučnú dohodu s DreamWorks Animation SKG, v ateliéroch ktorého vznikol napríklad Shrek.
Spielberg zostane v DreamWorks ako producent a režisér. Geffen bude predseda štúdia. Ročne budú pracovať na štyroch až šiestich filmoch.
Vo Viacome v súčasnosti prebieha reštrukturalizácia. Koncern chce do konca tohto roka osamostatniť rýchlo rastúce káblové a filmové divízie. Viacom dúfa, že týmto krokom obe spoločnosti získajú vyššiu hodnotu. V minulých rokoch slabé výsledky televíznej a rozhlasovej divízie stláčali cenu akcií Viacomu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 00:32