StoryEditor

Veľa pneumatík stále končí na smetiskách

10.10.2005, 00:00
Súčasné kapacity na ekologickú recykláciu starých pneumatík sú nedostatočné. Situáciu by mala zlepšiť výstavba nového spracovateľského závodu na východe Slovenska.
Vládny program odpadového hospodárstva ráta s tým, že by sa najneskôr do konca tohto roku malo materiálovo zhodnocovať až 95 percent opotrebovaných pneumatík. Pre nedostatočné kapacity je však tento termín nereálny. Podľa Petra Vozára, ktorý je zodpovedný v Recyklačnom fonde za opotrebované pneumatiky, sa 95-percentná úroveň materiálového zhodnocovania pneumatík musí presunúť až na prelom rokov 2006 a 2007.
Na Slovensku sa každý rok vyhadzuje 19- až 20-tisíc ton opotrebovaných pneumatík. Ich materiálového zhodnotenie v roku 2003 dosahovalo 66 percent, no o rok neskôr už len zhruba 40 percent. V tomto roku by sa mala situácia znovu zlepšiť. Spracovať by sa malo 13-tisíc ton pneumatík, čo je zhruba 60 percent ich celkového množstva.
"Vybudované kapacity umožňujú spracovať približne 15-tisíc ton pneumatík, avšak kvôli rôznym problémom s technologickými linkami nie sme schopní dosiahnuť ani túto kapacitu," tvrdí Vozár.
Podstatný zlom by mala priniesť košická firma V.O.D.S., ktorá v januári budúceho roku plánuje spustiť skúšobnú prevádzku v novom závode na spracovanie opotrebovaných pneumatík a gumy. Podľa zástupcu firmy Petra Švigara bude mať ich zariadenie ročnú kapacitu viac ako 14-tisíc ton. Preinvestujú na ňom takmer 150 miliónov korún.
Donedávna bola jediným spracovateľom starých pneumatík spoločnosť Matador-Obnova, tú však začiatkom tohto roku majoritný vlastník, Matador Púchov, dal do likvidácie. Časť jej prevádzky v Beluši, zameranú na materiálové zhodnocovanie starých pneumatík, kúpil práve V.O.D.S. Má tam aj jeden zo zberových dvorov. "Chceme doriešiť logistiku zberu na celom území Slovenska. Zariadenie v Beluši je síce energeticky náročné, avšak z logistických dôvodov ho zrejme zachováme aj po dobudovaní nového závodu v Kechneci," naznačil Švigara.
Recykláciou drviny z použitých pneumatík sa zaoberá aj púchovský ETOP-Trading. Podľa člena predstavenstva spoločnosti Štefana Paluša vyrábajú viacero finálnych výrobkov, napríklad gumové cestné retardéry, kolesá na fúriky či agrotechniku.
Na Slovensku pôsobí viacero firiem, ktoré zabezpečujú iba zber opotrebovaných pneumatík, keďže na samotnú recykláciu nemajú vhodné technológie. Jednou z nich je sieť pneuservisov Mikona, ktorá v tomto roku od motoristov odoberie približne 3 200 ton pneumatík. Podľa výkonného riaditeľa Pavla Vyorala pôvodne ich dodávali firme Matador-Obnova, preto teraz tento odpad iba skladujú a rokujú o zmluvných podmienkach odberu s V.O.D.S.

O pneumatiky sa zaujímajú aj cementárne
Spracovanie opotrebovaných pneumatík na nové produkty je technologicky pomerne náročné. Omnoho jednoduchšie je ich spaľovanie v cementárňach. Energetické zhodnocovanie starých pneumatík využíva Holcim (Slovensko) z Rohožníka, ktorý v priebehu tohto roku uviedol do prevádzky ekologické zariadenie Hotdisk umožňujúce spaľovanie rôznych odpadov. V najbližších mesiacoch pôjde najmä o opotrebované pneumatiky, ako aj o vytriedené a upravené priemyselné plasty. Podľa riaditeľa marketingu a predaja Maria Grassla by im ročná miera zhodnotených alternatívnych palív mala priniesť úsporu približne 15-tisíc ton uhlia.

Plánované a skutočné zhodnotenie opotrebovaných pneumatík
  2003 2004 2005
Plán 50% 75% 95%
Skutočnosť asi 66 % asi 40 % asi 60 %
Zdroj: Recyklačný fond SR

Firmy pôsobiace v sektore opotrebovaných pneumatík
V. O. D. S., a. s., Košice
ETOP Trading, a. s., Púchov
T-GUM, s. r. o., Púchov
Mikona, s. r. o., Lúky
ISO & spol, s. r. o., Liptovský Mikuláš
Pozn.:  Zoznam obsahuje iba firmy, ktoré získali dotáciu z Recyklačného fondu
Zdroj: Recyklačný fond
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 11:30