StoryEditor

Situácia vo VW sa vyostruje

22.09.2006, 00:00
Autor:
TASRTASR

Šéf podnikovej rady Volkswagenu Bernd Osterloh pohrozil ukončením rokovaní o sanácii, ak koncern nepredloží konkrétne investičné prísľuby.
Zamestnanci majú podľa Osterloha veľký záujem o zvýšenie konkurencieschopnosti koncernu, pretože to je zárukou, že sa nebude prepúšťať. Opäť požadoval rozhodné a konkrétne odpovede rovnako ako prísľub, že nová generácia modelového radu Golf sa bude vyrábať vo Wolfsburgu.
Osterloh zdôraznil, že podniková rada a odbory nepristúpia na predĺženie pracovného času bez zvýšenia platov ani na rušenie pracovných miest. Tiež kritizoval koncern, že v prvom kole rokovaní skomplikoval aj tak dosť komplikované rozhovory ďalšími požiadavkami, ako je napríklad skrátenie páuz.
Personálny riaditeľ VW Horst Neumann, ktorého na zasadaní podnikovej rady privítali piskotom, opäť poukázal na vážnosť situácie. Aj napriek vynovenej palete modelov a rastu odbytu sa výsledok nemeckých závodov VW "drží tesne nad vodou". Tieto závody sú podľa neho na míle vzdialené od ziskovosti, ktorú od nich koncern očakáva.
Neumann uviedol, že VW musí urobiť opatrenia, týkajúce sa nákladov na prácu a kapacít, a takto zvýšiť konkurencieschopnosť. Ak sa má Golf vyrábať v Nemecku, musí VW znížiť náklady na prácu. VW predovšetkým požaduje zvýšenie týždňového pracovného času na 35 hodín zo súčasných 28,8 hodiny bez úpravy mzdy. Naopak, odbory sa snažia presadiť dlhodobú garanciu práce a vyťaženosti jednotlivých závodov, rovnako ako podiel na zisku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
07. máj 2024 11:38