StoryEditor

Siemens vyčlení divíziu mobilov

28.04.2005, 00:00
Nemecký koncern Siemens plánuje divíziu mobilných telefónov, ktorá v 2. štvrťroku vygenerovala stratu 138 miliónov eur, do troch mesiacov vyčleniť do samostatnej spoločnosti. Koncern teraz pre ňu začne hľadať jedného alebo viacerých partnerov.

"Ak urobíme čokoľvek, určite nechceme zničiť hodnotu značky. Patenty a licencie, ako aj portfólio produktov je hodnotné a rovnako aj značka," povedal prezident Siemensu Klaus Kleinfeld pri prezentácii výsledkov v Lisabone.
Doteraz prichádzali do úvahy štyri riešenia situácie stratovej výroby mobilných telefónov: vyrovnanie sa so stratou vlastnými zdrojmi, zrušenie divízie, jej predaj strategickému investorovi a spolupráca s inými partnermi. Ako včera spresnil Kleinfeld, zvolili poslednú z možností, hoci sa zatiaľ odmietol vyjadriť o potenciálnom partnerovi. Naposledy sa v tejto súvislosti spomínal taiwanský Acer či americká Motorola, spoločnosti to však nepotvrdili.
Mobilom Siemens sa nedarí držať krok so silnými konkurentmi, ako Nokia, Samsung či Motorola a z pozície trhovej štvorky ich teraz vytláčajú LG Electronics a SonyEricsson. Situáciu vlani skomplikovala aj porucha softvéru modelového radu 65 a obrat k lepšiemu nenastal ani po zmene vedenia v minulom roku. Celosvetový predaj mobilov v 2. štvrťroku klesol z 12,8 na 9,3 milióna kusov.
Iná situácia je u nás. "Na Slovensku sme po Nokii druhým najvýznamnejším hráčom a vlani sme predali 361-tisíc mobilov. Zatiaľ najúspešnejší bol pre nás rok 2003, keď ich bolo 402-tisíc," povedal pre HN hovorca spoločnosti Siemens na Slovensku Tomáš Kráľ.
Siemens v 2. štvrťroku vytvoril čistý zisk 781 miliónov eur, na jednu akciu išlo o 0,08 eura. V rovnakom období predchádzajúceho roka zisk aj vďaka predaju podielu v spoločnosti Infineon dosiahol 1,210 miliardy eur. Prevádzkový zisk v druhom štvrťroku bol 1,098 miliardy eur, čo predstavuje medziročný vzostup o dve percentá. Nové objednávky sa zvýšili o päť percent na 20,674 miliardy eur a tržby o štyri percentá na 18,563 miliardy eur.
Siemens ku koncu marca zamestnával na celom svete 440-tisíc ľudí, čo bolo o 10-tisíc viac ako pred rokom. Počet zamestnancov v Nemecku sa nezmenil, vďaka akvizíciám a rastu aktivít však vzrástla zamestnanosť v Číne, Indii a v Severnej Amerike.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 20:29