StoryEditor

Napster hľadá svojho kupcu

21.09.2006, 00:00
Autor:
ČTKČTK

Americká internetová spoločnosť Napster hľadá niekoho, kto by mal záujem ho prevziať. Do úvahy pritom prichádza priamy záujemca, ako aj skupina investorov, ktorí by chceli využiť potenciál firmy. Akcie na správu zareagovali zvýšením asi o jedenásť percent na štvorročné maximum.
"Tretie strany už vyjadrili záujem o prevzatie firmy," potvrdil výkonný riaditeľ Chris Gorog. Novým majiteľom Napsteru by sa podľa neho mohli stať aj firmy zo skupiny rozvojového kapitálu či partnerstva. Podľa Goroga sa záujem stupňuje s tým, ako Napster zavádza nové služby.
Napster si zatiaľ najal investičnú banku UBS, ktorá by mala zmapovať terén a povedať, aké možnosti by pre Napster mohli byť najvýhodnejšie.
Napster koncom 90. rokov minulého storočia zaviedol výmenu hudobných súborov cez počítače ľudí, ktorý sa na takejto burze chceli zúčastniť. Čoskoro sa však stránky Napsteru stali tŕňom v oku veľkých nahrávacích štúdií, ktorým začali klesať tržby. Podnik v sérii žalôb neobstál a v júli 2001 musel ukončiť svoju činnosť.
Po krátkej nútenej prestávke sa však Napster znovu objavil na scéne v roku 2003, tentoraz už v kabáte legálnej služby, ktorá neporušuje autorské práva. Jeho majiteľom sa stala spoločnosť Roxio, ktorá sa zaoberá výrobou softvéru. Roxio sa neskôr premenoval na Napster a v januári minulého roka 2005 uviedol akcie pod týmto názvom na burzu.
Napster mal na konci druhého štvrťroka 512-tisíc predplatiteľov, čo predstavuje výrazný pokles oproti prvým trom mesiacom, keď ich bolo 606-tisíc. Spoločnosť totiž zápasí so silnou konkurenciou, ktorú predstavuje napríklad služba iTunes spoločnosti Apple Computer. Cez iTunes sa sťahuje 88 percent všetkých legálne distribuovaných hudobných súborov.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
30. apríl 2024 04:00