StoryEditor

Toshiba kúpi Westinghouse za 5,4 miliardy USD

06.02.2006, 23:00

Japonská spoločnosť Toshiba Corp. včera s konečnou platnosťou oznámila, že za firmu Westinghouse, ktorá je americkou divíziou štátnej britskej spoločnosti a najväčšieho výrobcu jadrových reaktorov na svete British Nuclear Fuels (BNFL), zaplatí 5,4 miliardy USD (približne 621 miliárd jenov), čo je trojnásobne viac, ako Westinghouse ešte na začiatku predpokladal, informovala agentúra Reuters.
Transakciu by mali spoločnosti ukončiť približne do šiestich mesiacov.
Samotné víťazstvo japonskej Toshiby v súboji o americkú firmu s americkým energetickým gigantom General Motors alebo jej japonským konkurentom Mitsubishi Heavy Industries prekvapilo viacerých analytikov. Neúspechom v súboji stratili obe spoločnosti šancu presadiť sa na lukratívnom čínskom trhu, ktorý je najvýznamnejším energetickým trhom budúcnosti.
Čína sa totiž mieni podľa Wall Street Journal sústrediť najmä na jadrovú energiu. To znamená, že každý, kto bude dominovať na čínskom jadrovom trhu, bude dominovať tomuto sektoru aj vo svete. Ideálnou formou ako preniknúť do Číny bolo práve prevzatie Westinghouse. Čína totiž stále uprednostňuje technológiu na báze tlakovodných reaktorov Westinghouse pred varnými reaktormi, ktoré vyrába General Electric. Peking sa už dávnejšie rozhodol, že všetky budúce jadrové reaktory budú práve tlakovodného typu. Navyše, čínska vláda plánuje zvýšiť kapacitu jadrových elektrární do roku 2020 na 36-tisíc megawattov, čo si bude podľa odhadov odborníkov vyžadovať výstavbu asi 27 nových tisícmegawattových reaktorov v hodnote dvoch miliárd dolárov za každý.
Odborníci zároveň uvádzajú, že práve trh s jadrovou energiou vo svete do roku 2020 vzrastie o 50 percent, pričom do jadrovej energie sa do roku 2030 na celom svete investuje viac než 200 miliárd dolárov, uviedla agentúra Bloomberg s odvolaním sa na informácie, ktoré získala od Medzinárodnej agentúry pre energetiku.
Podľa podmienok dohody, ktorú obe firmy podpísali včera, Toshiba získa 100 percent akcií firmy Westinghouse, Toshiba však zároveň očakáva, že časť akcií predá niekoľkým minoritným akcionárom, no jej podiel vo firme neklesne pod 51 percent, aby si udržala kontrolný podiel.
Medzi záujemcami o získanie minoritného podielu sú zatiaľ tri japonské spoločnosti, Marubeni Corp., Mitsui & Co a Shaw Group Inc., napísal ešte minulý mesiac japonský denník Nihon Keizai.
"Dohoda s japonskou spoločnosťou otvára nové príležitosti pre obe firmy najmä v možnosti lepšej konkurencieschopnosti nielen na čínskom trhu, ale aj na trhu v USA," uviedol šéf BNFL Mike Parker.
Ako ďalej informovala internetová stránka FinanzNachrichten.de, po dokončení akvizície Toshiba očakáva, že jej aktivity v jadrovej energetike sa do roku 2015 minimálne strojnásobia. Aj preto sú odborníci presvedčení, že Toshiba práve preto ponúkla výrazne vyššiu cenu než sa očakávalo a ktorú nebola napríklad americká spoločnosť General Motors ochotná zaplatiť.
Viac než päťmiliardová ponuka však nebude ľahká ani pre Toshibu. Ako uviedol BusinessWeek, agentúra Standard & Poor's informovala, že môže znížiť úverový rating Toshiby, pretože tak nákladná ponuka môže nepriaznivo zasiahnuť do hospodárskych výsledkov firmy.

Základné informácie o firme Westinghouse

Založenie: r. 1886
Akcionári: spoločnosť British Nuclear Fules
Prezident a výkonný riaditeľ: Steve Tritch
Tržby (r. 2005): 1,1 mld. libier
Počet zamestnancov: 8 000
Centrála: Monroeville, Pennsylvánia, USA

Zdroj: FinanzNachrichten.de

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 21:11