StoryEditor

Rusi možno postavia nové Bohunice

01.01.2007, 23:00
Rusko sa možno bude podieľať na výstavbe nových jadrových elektrární na území Slovenska. V Moskve o tom pred dvoma mesiacmi hovorili prezidenti Vladimir Putin a Ivan Gašparovič.

Rusko sa možno bude podieľať na výstavbe nových jadrových elektrární na území Slovenska. V Moskve o tom pred dvoma mesiacmi hovorili prezidenti Vladimir Putin a Ivan Gašparovič.
"Svet aj Európska únia sa dnes ináč pozerajú na otázku jadrovej energie," hovorí Gašparovič. Ruská strana má záujem participovať aj na odstavovaní blokov v Jaslovských Bohuniciach a výstavbe 3. a 4. bloku v Mochovciach, ktorú pripravujú Slovenské elektrárne.
Už roky sa uvažuje o výstavbe tretej jadrovej elektrárne. Mala by stáť v Kecerovciach pri Košiciach. "Kecerovce sa neotvárali, ale otvorili sme inú alternatívu, nové bloky v Jaslovských Bohuniciach. Brusel nemá výhrady k výstavbe nových blokov, ale k používaniu starých blokov," vysvetlil po stretnutí prezidentov minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek.
Malo by ísť o dva nové reaktory ruského typu, ktoré nahradia dva reaktory elektrárne V1. Ministerstvo hospodárstva má v januári alebo vo februári pod záštitou eurokomisára pre energetiku Andrisa Piebalgsa zorganizovať konferenciu, na ktorej sa rozhodne, čo ďalej s Bohunicami.
Zatiaľ nie je jasné, kde chce štát na investície v objeme niekoľkých desiatok miliárd zobrať peniaze. Jedno je však isté - Slovenské elektrárne na tomto projekte participovať nebudú, má ísť o vytvorenie konkurencie. "V tejto alternatíve nepočítame s Enelom (majoritným akcionárom Slovenských elektrární, pozn. red.)," potvrdil Jahnátek.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 21:08