StoryEditor

Investori tlačia ceny bytov a pozemkov nahor

17.08.2006, 00:00
Investičný boom začína výrazne ovplyvňovať ceny nehnuteľností aj v lokálnych investičných rajoch. Stúpajúci záujem sa týka nielen podnikateľských priestorov, ale aj bytov, rodinných domov a stavebných parciel vhodných na bytovú výstavbu.

Investičný boom začína výrazne ovplyvňovať ceny nehnuteľností aj v lokálnych investičných rajoch. Stúpajúci záujem sa týka nielen podnikateľských priestorov, ale aj bytov, rodinných domov a stavebných parciel vhodných na bytovú výstavbu.
Vladimír Hagara z realitnej kancelárie Smaragd tvrdí, že v Leviciach sa ceny bytov zdvojnásobili. "Ešte pred rokom stál jednoizbový byt okolo 220-tisíc korún. Dnes ho za menej ako 400-tisíc zoženiete len veľmi ťažko," prízvukuje Hagara, podľa ktorého je záujem najmä o menšie byty.

Malé byty pre inžinierov
Tlak na ceny, ktorý sa postupne preniesol aj do oblasti prenájmov, jednoznačne súvisí s príchodom nových investorov. Tí podľa realitných maklérov vo veľkom skupujú alebo si prenajímajú byty pre inžinierov, technikov a ďalších pracovníkov podieľajúcich sa na výstavbe a rozbehu výroby v nových prevádzkach.
"Tento model je určite lacnejší, ako platiť svojim zamestnancom ubytovanie v hoteli," konštatuje Hagara. Zahraniční investori majú tiež záujem o stavebné pozemky, na ktorých stavajú rodinné domy pre výkonný manažment. Ceny tohto druhu nehnuteľností stúpli za uplynulý rok o vyše 30 percent.
V levickom priemyselnom parku vyrába alebo stavia svoje závody šesť investorov. Primátor mesta Štefan Mišák tvrdí, že zo 70 hektárov vyčlenených pre investorov, je dnes voľných už len päť. Levice stavajú 160 nových bytov, pribudnúť má aj nový hotel a zariadenia na šport a voľný čas.

Zdraželi aj pozemky
Ďalším z miest, ktoré sú medzi investormi obľúbené a rastú tam ceny nehnuteľností, je Senec. Ceny sa tam približujú k cenám v blízkej Bratislave. "Ťažko povedať, či sa menia vďaka investíciám v meste, alebo je to len našou polohou," zamýšľa sa Henrich Polakovič, prednosta Mestského úradu v Senci.
Nové byty stoja okolo 36-tisíc korún za štvorcový meter, ceny pozemkov sa blížia k bratislavským. Najvýraznejšie však zdraželi stavebné pozemky pri nových logistických centrách. Pred niekoľkými rokmi sa dali kúpiť za pár desiatok korún za štvorcový meter, dnes záujemca zaplatí aj dva a pol tisíca. "Sú tam však vybudované všetky inžinierske siete," upozorňuje Polakovič.

V Malackách ceny možno ešte porastú
Blízko Bratislavy je aj metropola Záhoria - Malacky, ktoré majú svoj priemyselný park. "Cena nehnuteľností sa zvýšila len o mieru inflácie," hovorí prednosta Mestského úradu v Malackách Dušan Vavrinec. Mesto však chystá dvestomiliónovú investíciu do infraštruktúry v miestnom priemyselnom parku, od čoho si sľubuje príchod nových investorov. "Preto nevylučujem, že sa zvýši dopyt po bývaní a ceny nehnuteľností pôjdu hore," dodáva Vavrinec.

Košice, ktoré sú metropolou východného Slovenska, nárast cien nehnuteľností v meste nezaznamenali. "Nedá sa hovoriť o žiadnom enormnom náraste cien, ktorý by spôsobil príchod investorov," vysvetľuje Jana Geročová z košického magistrátu. Ceny podľa nej ovplyvňuje trh a sú primerané k veľkosti mesta v porovnaní s ostatnými mestami na Slovensku. "Dá sa povedať, že sú stabilizované," dodáva Geročová.

Imúnne Kysuce
Ceny nehnuteľností v niektorých slovenských lokalitách sú voči príchodu investorov stále imúnne. "Ceny sa príliš nezmenili, ide o prirodzený vývoj," tvrdí primátor Kysuckého Nového Mesta Milan Očko. V meste je veľký závod INA Kysuce, patriaci pod nemecký koncern INA Schaeffler.
Podľa primátora na ceny skôr vplýva blízkosť krajského mesta Žilina a výstavba automobilky Kia. Nemecký investor však prilákal do mesta mladých ľudí, čím sa zvýšil dopyt po bytoch. "Mesto ustúpilo od výstavby nájomných bytov, ale podporujeme stavebné firmy, ktoré ich stavajú do osobného vlastníctva," vysvetľuje Očko. Dnes je vo výstavbe jeden bytový komplex s 37 bytmi, plánujú sa ďalšie. Cena nového bytu v Kysuckom Novom Meste je 21 420 korún za štvorcový meter.

Ľudia si strážia nehnuteľnosti

Po skúsenostiach s výkupom pozemkov pod automobilku Kia v Tepličke pri Žiline si ľudia začínajú svoje nehnuteľnosti viac strážiť a nechcú ich predávať. Skúsenosti s tým má aj Mestský úrad v Kysuckom Novom Meste. "Keď sme sa snažili pre mesto vykúpiť pozemky, mnohí ľudia sa s nami nechceli ani rozprávať," spomína primátor Milan Očko. Niektorí pristúpili na cenu dvesto korún za štvorcový meter, iní žiadali podstatne viac. "Boja sa, že predajú pod cenu, tak často chcú aj nereálne sumy alebo radšej čakajú," dodáva primátor.

Ceny nehnuteľností vo vybraných mestách 
Mesto

byty (v mil. Sk)

stavebný pozemok (Sk/m2)

1-izb.

3-izb.

Malacky

1,2

1,6 – 2,6

1 600 – 2 100

Senec

1,6

1,7 – 3,3

2 300 – 2 800

Košice

0,5 – 0,9

1,0 – 2,2

650 – 2 500

Levice

0,4 – 0,5

0,5 – 0,8

300 – 520

Kysucké Nové Mesto

-

-

300

Zdroj: Reality.sk

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 02:59