StoryEditor

V Česku zdražie elektrická energia

23.11.2005, 23:00
Česká elektrárenská firma ČEZ zvýšila veľkoobchodné ceny elektriny pre podnikateľov a domácnosti na budúci rok. Podnikatelia, menšie firmy a inštitúcie od januára 2006 zaplatia za elektrinu v priemere o 15 percent viac.

Česká elektrárenská firma ČEZ zvýšila veľkoobchodné ceny elektriny pre podnikateľov a domácnosti na budúci rok. Podnikatelia, menšie firmy a inštitúcie od januára 2006 zaplatia za elektrinu v priemere o 15 percent viac. Koľko sa bude skutočne platiť, bude úplne jasné, až keď český Energetický regulačný úrad oznámi poplatky za prenos a distribúciu elektriny, ktoré sa počítajú do koncovej ceny. Úrad by ich mal vyhlásiť v najbližších dňoch.
Už teraz je však jasné, že podnikateľom sa tak cena medziročne zvýši v závislosti od typu odberu o 10 až viac ako 20 percent. "Pokiaľ po analýzach budeme mať dojem, že ceny nie sú primerané, regulačný i antimonopolný úrad na to upozorníme," uviedol šéf Združenia veľkých spotrebiteľov energie Karel Šimeček.
Ceny elektriny pre domácnosti v Česku vzrastú v priemere o 8,5 až 10 percent.
Slovenské elektrárne tradične reagujú na cenovú politiku lídra v stredoeurópskom regióne, ktorým je práve ČEZ. V týchto dňoch aj slovenský Úrad pre reguláciu sieťových odvetví schválil tarifu systému, čiže zložku ceny, ktorá sa podieľa na celkovej cene asi piatimi percentami. Až potom distribučné spoločnosti zverejnia kompletné cenníky podľa napäťových úrovní.
Slovenské elektrárne už dávnejšie ohlásili zvýšenie cien silovej elektriny o 12 percent. Reagovali tak na augustový krok ČEZ, ktorý zvýšil ceny silovej elektriny o 14,3 percenta. Priemerné zvýšenie cien elektriny pre koncových odberateľov analytici odhadli na šesť až osem percent.
Slovenskí podnikatelia združení v Klube 500, kritizujú tú časť ceny elektriny, ktorú inkasujú distribučné spoločnosti. "Distribučné spoločnosti dosahujú neprimerané zisky, vyššie ako v okolitých krajinách," upozornil výkonný riaditeľ klubu Tibor Gregor a vyslovil odhodlanie využiť všetky prostriedky, ktoré by regulačný úrad donútili zmeniť metodiku regulácie cien.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 12:24