StoryEditor

Pozitívne výsledky koncernu RWE

17.03.2003, 23:00

Nemecký energetický koncern RWE za minulý obchodný rok zaúčtoval nárast prevádzkového zisku o 15 % na 4,5 miliardy eur, hoci čistý zisk sa medziročne znížil o 22 % na 1,05 miliardy eur. Na tento rok počíta RWE s ďalším dvojciferným vzostupom prevádzkového zisku a rovnako aj s výrazným medziročným zvýšením čistého zisku. Ako včera oznámil nový predseda predstavenstva Harry Roels, obrat klesol o 4,7 % na 46,6 miliardy eur.
Podľa informácií časopisu Focus dôvodom na výrazný vzostup prevádzkového zisku je okrem úspešného vývoja kľúčovej oblasti činnosti predovšetkým zohľadnenie výsledkov britského energetického podniku Innogy a českého plynárenského podniku v bilancii koncernu. Pod pokles čistého zisku sa okrem nepriaznivej hospodárskej situácie podpísalo aj vysoké úrokové zaťaženie a pravidelné odpisy.
H. Roels uviedol, že najvyššou prioritou sa stalo znižovanie čistého dlhu, ktorý má do konca kalendárneho roka 2003 klesnúť približne z 25 pod 24 miliárd eur a do konca roka 2005 o ďalšie dve miliardy eur. Ako informuje denník Die Welt, zadlženosť spoločnosti je na trhoch témou č. 1, hoci podľa názoru analytikov koncernu zatiaľ nehrozia problémy. Poukazujú pritom na to, že RWE úplne cielene uvoľnil peniaze na akvizície. Zároveň však zdôrazňujú potrebu opatrnosti. Energetické podniky totiž musia počítať s tým, že ich prevádzkové zisky z oblasti energetiky boli v minulosti podstatne nižšie, čo sa môže kedykoľvek zopakovať.
H. Roels zastáva funkciu predsedu Predstavenstva RWE od februára tohto roka a dovtedy pracoval ako člen vedenia britsko-holandského koncernu Royal Dutch/Shell. Podľa hesla "nová metla dobre metie" na jeho návrh dozorná rada prepustila dvoch členov predstavenstva.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 21:05