StoryEditor

Štáty únie sú za dohodu s Čínou

08.09.2005, 00:00

Členské štáty Európskej únie včera odsúhlasili kompromisný plán uvoľnenia blokovaného čínskeho textilu, na ktorom sa v pondelok dohodla Európska komisia a Čína, oznámila to hovorkyňa EK Francoise Le Bailová. Informovala o tom agentúra Reuters.
Le Bailová ďalej povedala, že na technickej úrovni pokrýva uvoľnenie textilu dohoda, ktorá včera získala politickú podporu členských krajín Európskej únie. Európska komisia dúfa, že milióny kusov textilu zadržiavaných colnými úradmi sa začnú vydávať budúci týždeň.
Zástupcovia Európskej únie a Pekingu sa v pondelok dohodli, že sa podelia o náklady súvisiace s uvoľnením zadržiavaného tovaru na trh. Polovica z asi 80 miliónov kusov textilu sa odpočíta z čínskych exportných kvót na budúci rok a ostávajúca časť sa pripočíta k tohtoročným kvótam.
V európskych prístavoch sa momentálne zadržiava asi 80 miliónov čínskych svetrov, nohavíc, tričiek, blúzok a podprseniek, ktorých dovozy prekročili stanovené kvóty. Tento tovar si však európski maloobchodníci objednali dávno pred vstupom kvót do platnosti a tiež ho už zaplatili. Predajcom najmä zo severnej Európy, napríklad z Nemecka a zo Švédska, tak hrozia vysoké straty a spotrebiteľom v predvianočnom období nedostatok tovaru a vyššie ceny. Voči uvoľneniu tovaru sa, naopak, postavili štáty so silným textilným priemyslom, ako sú Francúzsko, Taliansko, Portugalsko a Španielsko, uviedla britská mediálna spoločnosť BBC.
Alisdair Gray, zástupca Konzorcia britských maloobchodníkov, však nedávno upozornil, že potrvá niekoľko týždňov, kým sa zadržaný tovar dostane z prístavov na pulty predajní. "Budeme sa usilovať o to, aby sa čínske textilné výrobky v čo najkratšom čase dostali do obchodov," uviedol Gray.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 09:09