StoryEditor

Gemor zvyšuje investície do Gore-Texu

14.10.2005, 00:00
Prešovský výrobca pánskej konfekcie Gemor Fashion sa dohodol s Williamom Richterom, produkčným manažérom amerického veľkofilmu Posledná légia, že vyrobí 700 nepremokavých búnd pre televízny štáb natáčajúci v týchto dňoch filmové scény pod Spišským hradom.

Prešovský výrobca pánskej konfekcie Gemor Fashion sa dohodol s Williamom Richterom, produkčným manažérom amerického veľkofilmu Posledná légia, že vyrobí 700 nepremokavých búnd pre televízny štáb natáčajúci v týchto dňoch filmové scény pod Spišským hradom. Slovensko-holandská firma má cveng nielen v zahraničí, ale aj doma. Nedávno získala cenu Grand Prix na medzinárodnom špecializovanom veľtrhu zabezpečovacej, bezpečnostnej a policajnej techniky v Bratislave. Zabodovala výstrojovým zabezpečením polície v extrémnych klimatických podmienkach.
Gemor Fashion má ako jediný podnik na Slovensku licenciu mníchovskej firmy Gore na vývoj nových výrobkov zo špeciálnej, nepremokavej a zároveň priedušnej tkaniny Gore-Tex. "Udržiavanie licencie si vyžaduje pravidelné investície nielen do technologického zabezpečenia výroby a testovania výrobkov, ale aj do ľudí. Pravidelne ich školíme a trénujeme na nové technológie," zdôraznil generálny riaditeľ spoločnosti Matúš Murajda.
Do konca roka si chce Gemor Fashion osvojiť ďalšie dve technológie na Gore-Tex. Vyžiada si to investície asi dva milióny korún. "Slovenskí výrobcovia sú z domáceho trhu vytláčaní lacným ázijským tovarom a odevníctvo sa dostáva do útlmu. Prežiť sa dá len so špičkovou technológiou a výrobkami," tvrdí Murajda.
Za posledných desať rokov investovala prešovská firma do vývoja, výroby a predaja goretexových materiálov viac ako desať miliónov korún. Tieto investície podľa Murajdu zaručujú prešovskej fabrike vysokú kvalitu. Preto si nachádza odberateľov najmä v zahraniční. Gemor Fashion vyváža až 90 percent produkcie.
Aj vďaka tomu podnik v tomto roku očakáva zvýšenie obratu o 40 miliónov korún. Ten by tak mohol dosiahnuť 200 miliónov. "Máme zákazníkov aj na výlučnú prácu vo mzde, pre iných robíme kompletné služby, od vývoja, cez výrobu, až po distribúciu," zdôraznil Murajda. Gemor Fashion šije pre stabilných odberateľov, napríklad pre známu francúzsku firmu Lacoste či holandský Manderley, švajčiarsky JAS, rakúsku Solidu, nemecký Hoesmann, no spolupracuje aj s náhodnými odberateľmi, ako to bolo v prípade amerického televízneho štábu filmujúceho na Spiši.
Prešovský podnik je úspešný aj v medzinárodných tendroch. Napríklad v tomto roku priebežne dodáva nemeckej zásielkovej spoločnosti DHL 40-tisíc goretexových búnd. So švajčiarskym partnerom uspel v tendri na zákazku pre políciu vo všetkých štyroch švajčiarskych kantónoch. Posledné dva roky je úspešný aj v súťažiach pre slovenskú políciu, naposledy dodal oblečenie pre pohraničnú políciu, ktorá zabezpečuje východné hranice Slovenska.

Gemor Fashion bude šiť aj v zahraničí
Šitiu výrobkov z goretexových materiálov sa pravidelne venuje jedna tretina výrobných kapacít. Podnik zamestnáva v jednozmennej prevádzke 234 ľudí a ďalších takmer 600 v kooperácii. Gemor Fashion vidí šancu na ďalší rozvoj v expanzii na nové trhy a delokalizáciu výroby do oblastí s lacnejšou pracovnou silou, hlavne do Bieloruska a na Ukrajinu. "Po overovacích sériách chceme na budúci rok založiť dcérske firmy na výrobu konfekcie, ako to robia viaceré európske a už i české a slovenské firmy. Pre udržanie konkurenčnej schopnosti je to nevyhnutné," zdôraznil Murajda.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/podniky-a-trhy, menuAlias = podniky-a-trhy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 14:42