StoryEditor

Klasické produkty už nestačia

02.09.2003, 00:00
Úrokové sadzby v bankách sa postupne znižujú a vzhľadom na súčasnú menovú politiku Národnej banky Slovenska budú klesať aj naďalej.
Na druhej strane sa tento rok vzhľadom na dereguláciu cien, zmenu výšky dane z pridanej hodnoty či zvýšeniu spotrebných daní očakáva inflácia až na úrovni 8 až 9 percent ročne. Aj keď sa reálne najviac zvyšujú ceny tovarov bežnej spotreby, ktoré si vo väčšine prípadov ľudia nekupujú z našetrených peňazí, pri súčasných úrokových sadzbách a výške inflácie v bankách sa reálna hodnota úspor znižuje. "Očakávaná inflácia skutočne posúva reálne úrokové sadzby na termínovaných účtoch do záporných hodnôt," uviedol analytik UniBanky Viliam Pätoprstý. Táto situácia by sa však podľa neho mala skončiť už v prvom kvartáli budúceho roka.
"Úrokové sadzby v bankách sú v zásade odrazom menovej politiky centrálnej banky. Postupné očakávané znižovanie sadzieb je prostriedkom zabezpečenia makroekonomickej rovnováhy," skonštatoval Pätoprstý. Podľa jeho slov by mala v období najbližších troch rokov mesačné medzibanková sadzba (BRIBOR), pri ktorej voľné peniaze ukladajú banky, klesnúť v porovnaní s dneškom približne o 1,7 percentuálneho bodu.
Ľudia sa s postupným poklesom úrokov snažia hľadať nové alternatívy k svojim termínovaným účtom. Väčšie možnosti v tejto oblasti priniesli napríklad podielové fondy. "V súčasnosti by som investorom ochotným podstúpiť len nižšie riziko odporúčal štruktúrované vkladové produkty, teda kombináciu tradičných vkladov v bankách a investícií napríklad na akciových trhoch," uviedol Pätoprstý. Podľa neho pre klientov, ktorí sú ochotní niesť vyššie riziko, by sa dalo odporúčať investovanie priamo na akciových trhoch, či už na amerických alebo európskych, prostredníctvom podielových fondov.

Vklady v bankách stagnujú
Posledný väčší medzimesačný nárast vkladov podľa analytika UniBanky Viliama Pätoprstého banky zaznamenali na konci roka 2001 po výplate dlhopisov Fondu národného majetku. "Tento vývoj možno pripísať kombinácií troch faktorov. Stále vysokej spotrebe slovenských domácnosti, alternatívnym investíciám ako sú podielové fondy a posilňovaniu slovenskej koruny," uviedol. Posilňovanie kurzu slovenskej meny spôsobuje, že sa po prepočítaní na slovenskú korunu vklady v cudzích menách znižujú. Malý rozdiel medzi úrokmi na termínovaných účtoch oproti bežným účtom zároveň nemotivuje ľudí, aby si svoje voľné prostriedky nenechávali len na bežných účtoch. Zároveň dochádza k zvýšenej obľube tzv. štruktúrovaných produktov, teda vkladov a investícií do fondov v jednom.
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
05. máj 2024 23:43