StoryEditor

S čím treba pri kúpe ceného papiera počítať

23.11.2004, 23:00

Na prvý pohľad je obchodovanie s akciami alebo dlhopismi jednoduché. Zlaté pravidlo hovorí lacno kúp, draho predaj. Niekedy sa však stáva, že klient s vidinou rýchleho zisku kúpi cenný papier v období, keď jeho cena rastie. A potom, až sa trend obráti, snaží sa ho rýchlo predať. Výsledkom takéhoto rozhodovania býva často strata.
Čo hrá rolu
"Čo mám urobiť s peniazmi, je prvá otázka, s ktorou klienti prídu," hovorí riaditeľ odboru Sales Management HVB Bank Slovakia Ján Laluha. Základnými faktormi sú doba a forma investície. Investor sa musí sám rozhodnúť, na koľko si môže dovoliť peniaze investovať do cenných papierov. V prípade dlhopisov a akcií pritom ide spravidla o viacročné plány. Oba spôsoby majú totiž kolísavé hodnoty. To, čo v jeden deň znamenalo zisk, na druhý môže znamenať stratu. V prípade dlhodobejšej investície sa majú šancu neželané výkyvy vyrovnať. Keď už má človek jasno v tom, na ako dlho je ochotný peniaze vložiť do neistého projektu, prichádza druhý krok. A to rozhodovanie väčšinou medzi akciami a dlhopismi. Obligácie majú pritom očakávaný istejší, avšak nižší výnos ako akcie. Sú vhodné najmä pre tých opatrnejších. Druhou rizikovejšou alternatívou je nákup akcií. Špecialitou sú deriváty, ktoré sú najvrtkavejšie. Vtedy klient špekuluje s predkupnými a predpredajnými právami.
Pomôžu odborníci
Sledovanie kapitálových trhov je náročné aj pre ekonomických analytikov. Často treba situáciu skontrolovať niekoľkokrát za deň. V hektickejších obdobiach prakticky stále. Preto je dobré využiť rady odborníkov v bankách a u obchodníkov s cennými papiermi. Do kontaktu sa s nimi klient dostane už pri zámere kúpy akcií či obligácií. Musí si totiž u nich otvoriť účet, cez ktorý bude "hrať" na kapitálovom trhu. U obchodníkov s cennými papiermi si treba overiť rozsah ich licencie. O nahliadnutie možno požiadať v samotnej firme, prípadne si informácie možno zistiť aj na internetových stránkach Úradu pre finančný trh. "Na kúpu klient potrebuje zmluvu o evidencii cenných papierov vydaných v zahraničí, komisionársku zmluvu a vedený bežný účet v banke," upozorňuje riaditeľ oddelenia vzťahov s verejnosťou Tatra banky Roman Začka. Poplatky sú individuálne a pohybujú sa ako percento z hodnoty.
Úroky, kurzy, poplatky
Keď je klient rozhodnutý investovať do konkrétneho cenného papiera a má uzatvorené potrebné zmluvy, ostáva mu už len sledovať všetky udalosti, ktoré ovplyvňujú hodnotu jeho investície. Jedným z najzákladnejších faktorov v ekonomike býva rozhodnutie centrálnych bánk o úrokových sadzbách. To má vplyv najmä na dlhopisy. Platí pritom, že zvýšením úrokových sadzieb na trhu cena obligácií klesá, a naopak.
Druhou premennou sú kurzy mien. Ak je napríklad akcia vydaná v amerických dolároch, jej cena po prepočítaní na slovenskú korunu v poslednom období výrazne klesla. Pritom samotný kurz cenného papiera v dolároch mohol ostať nezmenený. A to preto, lebo koruna je naviazaná na euro. Spoločná mena eurozóny v súčasnosti zaznamenáva rekordne vysoké hodnoty v porovnaní so "zelenou bankovkou".
Takisto dôležitou premennou sú poplatky za služby. "Obchodníci si účtujú poplatky za správu a úschovu cenných papierov, ktoré v konečnom dôsledku znižujú celkový výnos," komentuje hovorca Poštovej banky Ján Onda. Preto sa oplatí skôr investovať vyššie objemy. Napríklad vo VÚB správa portfólia do jedného milióna bude stáť klienta ročne 4 760 korún.
Okrem týchto základných ukazovateľov treba sledovať aj makroekonomickú klímu v jednotlivých krajinách, vývoj odvetvia a takisto aj rating emitenta cenných papierov. Mnohokrát sa totiž stáva, že na trhu sa objaví jedna správa a všetky doterajšie zisky zmiznú ako po mávnutí čarovného prútika.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/osobne-financie, menuAlias = osobne-financie, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 02:52