StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

22.09.2003, 00:00
The Guardian
Historická skúsenosť s intímnym stretávaním s cudzími mocnosťami robí z Prahy ideálne miesto na pozorovanie súčasných európskych problémov. Krajiny severnej, východnej a strednej Európy pozorujú s istou bolesťou ostré diskusie a spory medzi veľkými členskými štátmi, alebo medzi Francúzskom, Nemeckom a Spojenými štátmi. Nie s potešením, ale na druhej strane ani nie so strachom, sa noví Európania do týchto diskusií zapájajú. Vedia, že pritom občas dochádza ku konfliktu s ich záujmami, ale vedia i to, že charakter Európskej únie sa mení, a že žiadny mechanizmus nadvlády silných nad menšími pravdepodobne nevznikne. Napríklad Česká republika nachádza svoj bytostný politický záujem v kompromise, keď sa snaží rozložiť svoje vzťahy rovnomerne medzi USA, Francúzsko a Nemecko. Česká republika je vďačná USA, ale pretože leží v Európe, nemôže sa stať 51. americkým štátom. Preto sa snaží uspokojiť obe strany: Česi sa na rozdiel, napríklad, od Poliakov snažia súčasnú medzinárodnú politickú situáciu "prešvejkovať". (Rozdelená oddanosť, ktorá definuje nových Európanov, Martin Woollacott, 19. 9.)

Magyar Nemzet
Pred necelým mesiacom vyhlásil slovenský premiér Mikuláš Dzurinda, že existuje skupinka ľudí, ktorá cieľavedome vyvoláva v krajine škandály, a aj v zahraničí pracuje na tom, aby poškodila Slovensku, tajnej polícii a strane šéfa kabinetu SDKÚ. Premiérovo vyhlásenie spôsobilo búrku a odvtedy už má aj svoju ministerskú obeť. Tento proces mnohí nazývajú ako návrat "mečiarizmu" vo forme "dzurindizmu" Dve vládne strany - liberálna ANO a Dzurindova únia - začali používať prostriedky "komunistického režimu, ktorý fungoval ako polovojenská organizácia", tvrdí politológ Miroslav Kusý. Predseda ANO Pavol Rusko už inicioval zmeny na poste šéfa rezortu hospodárstva a na poste štátneho tajomníka ministerstva dopravy, ktoré zdôvodňoval stratou dôvery zo strany aliancie a z jeho strany Dzurinda sa zas snaží odvolať šéfa NBÚ Jána Mojžiša a aj svoju niekdajšiu pravú ruku, ministra obrany Ivana Šimka. (Dzurindove spôsoby vyvolali búrku, 20. 9.)
01 - Modified: 2002-11-12 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: HP investuje v Maďarsku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 17:19