StoryEditor

Neodkopnutá generácia

25.07.2011, 00:00
Európska únia a euro sa dostali pod tlak, pod akým ešte nikdy neboli.

Pod tlak, ktorý spôsobila nová generácia európskych politikov. Politikov a regulátorov, ktorí prišli v polovici deväťdesiatych rokov minulého storočia. Euro sa dostalo pod tlak sľubov neustáleho bezbolestného rastu. Pod tlak obrovských dlhov, ktoré tento rast živili. Dlh je dobrý sluha, ale zlý pán. Pôsobí veľmi komicky, keď tí istí ľudia, ktorí dostali veľké európske krajiny do súčasných problémov, ich idú teraz zachraňovať.

Pôvodná generácia budovateľov myšlienky zjednotenej Európy bola vystriedaná generáciou populistov, kariérnych byrokratov a slabochov. Súčasná generácia európskych politikov dopustila, aby sa z dobrej myšlienky jednotnej meny eura stala skoro fraška.

Euro, aj keď so svojimi nedokonalosťami, je dôležitým kamienkom v mozaike európskej integrácie. Bez silnej a jednotnej meny nemôže Európa efektívne konkurovať iným krajinám alebo zoskupeniam. Euro tu je veľmi krátko na to, aby sme ho hodnotili, a aby sme ho zavrhli. V súčasnosti si doň mnohí kopnú, ale bolo by užitočnejšie odkopnúť veľkú časť súčasných európskych politikov a regulátorov.

Managing partner KPMG Slovensko

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. máj 2024 08:27