StoryEditor

Drahé prezidentské veto

01.04.2003, 00:00

Prezidentovo rozhodnutie vrátiť parlamentu na opätovné prerokovanie novelu zákona o zdravotnej starostlivosti možno hodnotiť naozaj rôznym spôsobom. Nejeden obyvateľ SR sa zaraduje, že zákonom ustanovené platenie za rôzne služby sa o nejaký ten čas odloží. Jeden z dôvodov, ktorým prezident SR Rudolf Schuster odôvodňuje svoje rozhodnutie zákon nepodpísať, je práve ťažká sociálna situácia veľkej časti obyvateľstva -- zvyšujú sa ceny energií a následne skoro všetkého ostatného, znižujú sa sociálne dávky, čím sa rodiny dostávajú do stavu hmotnej núdze (pripomíname, že takéto osoby sú od platenia oslobodené). Prezident preto žiada, aby od platenia boli oslobodené osoby do 18 rokov veku, ako aj zdravotne postihnuté osoby. Ostatné dôvody sú skôr technického rázu -- napríklad chýbajúca vyhláška o spôsobe platenia za služby. Pretože na opätovné schválenie zákona treba 76 hlasov, vzniká možnosť, že na aprílovej schôdzi NR SR novela neprejde a zákon bude odsunutý minimálne o ďalší polrok -- pre niekoho dôvod na ďalšiu radosť z úspor.
R. Schusterovi sa nemožno čudovať, že nepopulárnu novelu vrátil. Prezident rád vystupuje ako človek s vysoko vyvinutým sociálnym cítením. Napríklad na cestovanie využíval vlak, nie špeciál, prisľúbil tiež, že sa vo vláde prihovorí, aby aspoň čiastočne odškodnila klientov nebankových subjektov. Nech už zákon v opakovanom procese skončí akokoľvek, on ostane tým, kto aspoň chcel urobiť niečo pre národ (a možno dúfa, že národ na to do prezidentských volieb nezabudne). Je však rovnako samozrejmé, že rezortného ministra nepoteší každé rozšírenie okruhu osôb, ktoré nebudú musieť u lekára alebo v nemocnici vyťahovať peňaženku. Ide predsa o peniaze, ktoré by sa priamo alebo nepriamo dostali do zdravotníctva. Otázne je, či sa máme z odkladu tešiť my ostatní. Minister Rudolf Zajac kedysi označil zavedenie poplatkov za "technicky najjednoduchší spôsob, ako do systému dostať peniaze". Našťastie sa zdá, že neostalo len pri tomto cieli a ide len o prvý, avšak nevyhnutný krok v celkovej reforme zdravotníctva, ktorá by mala zabrániť jeho ďalšiemu neúmernému zadlžovaniu. Ďalšími krokmi bude novelizácia zákona o zdravotných poisťovniach a o dohľade nad lekárskou starostlivosťou, návrh zákona o zdravotnom poistení, úplne nový zákon o zdravotnej starostlivosti a novela zákona o Liečebnom poriadku. A až pri týchto zákonoch pôjde do tuhého, vrátane obrovských lobistických tlakov zo strany lekárov, ale aj lekárnikov a najmä spoločností, ktoré sa zaoberajú distribúciou liekov. O aké peniaze pritom ide, ukazujú medializované prípady sponzoringu ciest na kongresy: Zaangažovaní si určite dobre zrátali, že neprerobia. A určite vedia, že prípadné náklady na "stopnutie" novely sa im tiež bohato vrátia. Samozrejme, z peňaženiek štátu (a teda nás všetkých), ktorý nakoniec bude musieť sanovať dlhy zdravotníctva.
A potom teraz ušetrené peniaze nás -- všetkých dokopy a každého zvlášť -- môžu vyjsť pekne draho...

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
06. máj 2024 04:19