StoryEditor

Ešteže úsmev lekára nič nestojí

16.04.2010, 00:00

To, že pacienti sú viac spokojní so správaním lekárov ako s poskytnutou zdravotnou starostlivosťou, je smutné, no je to realita na Slovensku. Ako ukazuje prieskum spokojnosti pacienta, ktorý zrealizovala najsilnejšia štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa, ľuďom sa viac páči, ako sa na nich lekár usmieva, akými slovami sa im prihovára a či im otvára dvere, a menej to, aký postup ich liečby zvolil a aká bola celková starostlivosť o nich zo strany nemocnice.
Nemocnice, ale aj predstavitelia štátu, či verejného sektora by sa mali nad týmto výsledkom zamyslieť. Samozrejme, treba oceniť, že správanie lekárov medzi ľuďmi boduje, nemalo by však byť prvé v rebríčku spokojnosti pacientov. Tam by mala byť spokojnosť s poskytnutou zdravotnou starostlivosťou, no to rozhodne niečo stojí. A peňazí v slovenskom zdravotníctve nikdy nebolo dosť a tak ľahko ani nebude.
Ani vláda Roberta Fica nesplnila sľuby v oblasti financovania zdravotníctva, ktoré dávala voličom pri preberaní moci v roku 2006. Za poistencov štátu (deti, dôchodcovia, ženy na materskej, nezamestnaní) síce platí viac, no nie je to tých päť percent priemernej mzdy, ktoré majú napísané v programovom vyhlásení vlády.
Ak nie je dosť peňazí, ťažko sa potom kupujú nové kvalitnejšie a modernejšie prístroje, ťažko sa zaplatia špičkoví odborníci a chirurgovia, ťažko dostanú pacienti tie najkvalitnejšie lieky. V takom prípade naozaj zostáva už len ten úsmev lekára, ten nestojí nič...

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 04:18