StoryEditor

Rok Roberta Fica

30.12.2007, 23:00

Aký bol rok 2007? Rok 2007 bol jednoznačne rokom Roberta Fica. Rok 2007 bol tiež rokom neistoty - zamestnávateľov, zdravotných poisťovní , DSS-iek, ale aj ich šéfov disponujúcich videonahrávkami vlastnej osoby, obchodných reťazcov, bánk, poisťovní, najrôznejších monopolov, koaličných partnerov, ako aj nás mladých "milionárov" s príjmom nad 47 571 Sk, platených zahraničnými korporáciami a sporiacich si na dôchodok v druhom pilieri.

Všetky tieto neistoty s úplnou istou pomohli premiérovi vytvoriť si pozíciu, o akej môžu iní politici len snívať. V duchu hesla: čo ta nezabije, to ťa posilní, zúročil vo svoj prospech dokonca aj koaličnú krízu. Otázniky okolo financovania jeho bytu či štátnych zákaziek, popri tom boji za spravodlivosť a sociálny štát, voličov akoby vôbec nezaujímali. A nezaujímajú ich ani občasné argumenty opozície o tom, že dnešné okamžité výhody pre voličov zaplatia budúce generácie. Rovnako ich nezaujíma ani to, že dnes je možné rozdávať aj vďaka hospodárskej politike a reformám bývalej vlády. Takí už bývajú voliči - cynickí.

Smer-SD som nevolil, ale tiež sa občas zbadám, že mám niekedy radšej rukolapné veci ako grafy. Stane sa mi to vždy, keď sa zaseknem v zápche pri Považskej Bystrici a znova mi napadne, že nepostaviť od vojny diaľnicu naprieč tak malou krajinou ako je Slovensko, je veľká hanba. O predražení toho, čo sa zatiaľ postavilo a zvláštnych argumentoch prečo sa u nás stavajú diaľnice drahšie ako inde, ani nehovoriac. Jednoducho - už ju dostavajme! A že to zaplatia deti mojich detí, ktoré ešte nemám? V tomto by som bol cynický. Ten kus betónu a asfaltu má predsa aj svoje ekonomické prínosy pre tie isté decká. Čo ma ale naozaj zaujíma, je: ako sa vláda vysporiada s voličmi, ktorým sa chystá vyvlastniť pozemky.

Ale dosť sebeckých úvah. Aký bude rok 2008? Rok 2008 bude rokom Roberta Fica. A bude aj rokom neistoty - zamestnávateľov, zdravotných poisťovní, šéfov DSS-iek disponujúcich videonahrávkami vlastnej osoby, rokom neistoty obchodných reťazcov, bánk, poisťovní, rôznych monopolov, koaličných partnerov a aj nás mladých "milionárov" s príjmom nad 47 571 Sk, platených zahraničnými korporáciami, sporiacich si na dôchodok v druhom pilieri.

Ale najmä bude rokom eura. Jeho zavedenie je pre Slovensko po vstupe do EÚ, NATO a Schengenu ďalším krokom ku skutočnému európskemu štátu. A v takom chcem - možno aj trocha sebecky - žiť. Napriek tomu, že s premiérom v mnohých veciach nesúhlasím a bez ohľadu na to, kto sa pričinil o skvelú kondíciu ekonomiky, pri zavedení eura mu držím palce. Euro pomôže nám všetkým. Všetko dobré!

Tomáš Kurtanský, šéfredaktor HN, Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 23:04