StoryEditor

Sarkozyho jadrový merkantilizmus

17.01.2008, 23:00

Francúzsko asi podľa akéhosi prírodného zákona patrí medzi krajiny, ktoré v sebe uchovávajú moc, vôľu, intelektuálnu a mravnú silu na pretvorenie svetového medzinárodného poriadku. Moderný prístup v medzinárodných vzťahoch kardinála Richelieu bol založený na raison d´Etat. Národnom štáte, ktorého najvyššou métou bol národný záujem. Neskôr sa ním stalo aj súperenie o kolónie, najmä s Veľkou Britániou, predovšetkým v Severnej Afrike, ale aj vo východnom Stredomorí, na Blízkom a Strednom východe. Vplyv Francúzska, a to nielen v politickej a vojenskej, ale tiež a hlavne v obchodnej oblasti, v tomto teritóriu pretrváva dodnes.
Nasvedčuje tomu aj súčasná silná diplomatická aktivita prezidenta Nicolasa Sarkozyho v krajinách oblasti Perzského zálivu. Francúzsko rozširuje svoj politický vplyv tentoraz najmä ponukou civilných programov, ale projekty jadrovej energetiky sú tiež v diplomatickom portfóliu prezidenta a vlády.
Sarkozy zjavne preferuje dlhodobú spoluprácu v energetike ako metódu projektovania francúzskeho vplyvu. Za krátky čas prezidentovania podpísal zmluvy o jadrovej i vojenskej spolupráci (základne) s Marokom, Alžírskom a Líbyou. Popritom mal patronát aj nad predajom dvoch jadrových elektrární za 8 mld USD do Číny, nasleduje oblasť Perzského zálivu.
Prezident Sarkozy celkom jasne stavil na francúzsku silu. Stojí na čele krajiny, ktorá je svetovým lídrom v projektovaní jadrových reaktorov a celých elektrární, v dodávkach jadrového paliva a zaobchádzaní s odpadom. Každý z potenciálnych dodávateľov jadrovej technológie je vo vlastníctve francúzskeho štátu, komisia pre atómovú energiu má 15-tisíc zamestnancov a ročný rozpočet 3 mld. euro Areva získala vlani na jeseň kontrakt na vybudovanie dvoch jadrových blokov za 8 miliárd USD v Číne.
Vo Francúzsku je mimochodom v prevádzke 59 jadrových reaktorov a ich podiel na výrobe elektrickej energie je vyše 70 percent. Areva, klenot v korune francúzskeho jadrového sektora, je jedinou spoločnosťou na svete, ktorá obsluhuje celý jadrový palivový cyklus, začínajúc ťažbou uránu, pokračujúc obohacovaním, opätovným spracovaním a uskladnením odpadu, projektuje a stavia nové reaktory a prevádzkuje distribučnú sieť. Strojárska skupina Alstom je svetová jednotka v dodávkach jadrových jednotiek do parogenerátorov. Électricité de France je najväčší operátor jadrovej energie na svete s 58 jadrovými elektrárňami, len v samotnom Francúzsku.
Niektorí francúzski pozorovatelia argumentujú, že Sarkozyho umenie predávať jadro je jednoducho súčasťou jeho merkantilnej politiky oživenia exportu. "Je to obchodná záležitosť, ktorá má poslúžiť zahraničnej politike na zmiernenie akrobatických kúskov diplomatov a odpútanie od skutočných cieľov," zdôrazňuje Pierre Moscovici, zahraničnopolitický expert opozičných socialistov.
Najatraktívnejšími trhmi pre Arevu sú Čína, India, USA, Veľká Británia, ako aj niektoré vyvinutejšie arabské štáty. Dohody Francúzska s Líbyou a Alžírskom sa týkajú školenia a pomoci na vytvorenie rámca, systému a sú úplne prvým krokom v 15 až 20 ročnom procese budovania jadrovej elektrárne. "Je to v prvom rade politický postoj zameraný na Irán a s úmyslom ukázať, že Francúzsko sa nezrieka ziskov z mierového využívania programov jadrovej energie v rozvojových krajinách," tvrdí Bruno Tertrais z parížskej Nadácie pre strategický výskum. Total a Suez, majiteľ belgického nukleárneho parku, už v Zjednotených arabských emirátoch podnikajú. V Taweelahu prevádzkujú odsoľovacie zariadenie a elektráreň, ktorá kryje 20 % potreby elektrickej energie emirátov.
Sarkozy zaujal tvrdý postoj voči Iránu, že pod pláštikom civilného energetického projektu vyvíja zbrojný jadrový program. Francúzska spolupráca na produkcii atómovej energie na civilné účely by pomohla ukázať Iránu, že splnenie medzinárodných záväzkov má svoju odmenu.
Sarkozyho ochota podeliť sa o benefity jadrovej energie v takom širokom rozsahu, zvlášť s podozrivými režimami, podnietila pozornosť najmä v Európe. Nemecko označilo dohodu s Líbyou za "problematickú", Javier Solana vystríhal pred zvyšujúcim sa rizikom šírenia nukleárneho potenciálu.
Francúzski oficiálni predstavitelia a analytici bagatelizujú riziko šírenia jadrových zbraní. Typ materiálu produkovaný v ľahkovodných reaktoroch nie je použiteľný na výrobu jadrovej bomby a každá prípadná elektráreň by fungovala pod prísnou medzinárodnou kontrolou.
Pre veľa rozvojových krajín predstavuje atómová energia prestíž a nezávislosť, ako aj technologické know-how. Pre tých, ktorí majú zdroje, to ponúka schopnosť zachovať si cenné produkty ropy a plynu na export.
Poskytnúť jadrovú technológiu na výrobu energie ktorejkoľvek krajine, ktorá o ňu prejaví záujem, bola najlepšia odpoveď tým, ktorí chcú nedodržaním záväzkov získať jadrovú zbraň, povedal prezident Sarkozy v OSN vlani v septembri. A asi budúcnosť mu dá za pravdu a Francúzsku to posilní medzinárodné postavenie. Jednoducho - klasický príklad raison d´Etat.

Michal Rašo, ekonomicko-politický analytik

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 18:14