StoryEditor

Názor: Odysea sa končí i začína

31.05.2006, 00:00
Poľský inštalatér môže baliť kufre. Európski ministri po takmer dvoch rokoch búrlivých debát v únii schválili smernicu o otvorení trhu so službami.

Poľský inštalatér môže baliť kufre. Európski ministri po takmer dvoch rokoch búrlivých debát v únii schválili smernicu o otvorení trhu so službami.
Kontroverzný návrh už čaká len odklepnutie v Európskom parlamente. To by však mala byť formalita. Veď práve parlament sa postaral o čistenie v jeho ponímaní - o výmenu jasných a ambicióznych pravidiel za menej jasné, ale prijateľné.
Exkomisár Frits Bolkestein - miláčik Francúzov a odborárov - navrhoval, aby pri službách platilo rovnaké pravidlo ako pri predaji iného tovaru. Dánsky jogurt nemôže byť škodlivý pre Slovákov, lebo spĺňa dánske pravidlá. Slovenský murár by mal mať možnosť pracovať - legálne a bez zbytočných ťahaníc s úradmi - v Nemecku a pritom sa riadiť slovenskými zákonmi, prípadne používať slovenské lopaty.
Tento princíp sa teda zakladá na dôvere. Zvlášť po rozšírení únie o desať postkomunistických krajín však dôvery a rovnocenného prístupu medzi štátmi navzájom ubudlo. A preto musia slovenské firmy a živnostníci naďalej spĺňať podmienky krajín, v ktorých by chceli podnikať - hoci tieto pravidlá by ich nemali diskriminovať oproti domácim podnikateľom ani inak klásť polená pod nohy. Pekný cieľ.
Obmedziť pôsobnosť zahraničných poskytovateľov služieb sa však bude dať vtedy, keď pôjde o záujmy verejnej politiky či verejnej bezpečnosti občanov. Koľko fantázie jednotlivé krajiny prejavia pri vlastnom definovaní týchto záujmov, zostáva veľkou neznámou.
V Bruseli v každom prípade po schválení smernice zrejme odzvoní tak jednoznačnému rozdeleniu na opozičné tábory starých verzus nových členských štátov, a nahradia ich ináč pomiešané koalície.
Nováčikovia po veľkom tresku v Európskom parlamente spolu držali do poslednej chvíle a snažili sa ešte čo-to zmeniť na "krehkom kompromise" okolo kľúčových bodov zákona, ktorého sa komisia aj rakúske predsedníctvo v záverečnej fáze rokovaní odmietli dotknúť. Jedným z ich finálnych zlepšovákov je návrh pravidelného monitorovania a zverejňovania pravidiel, aké musia podnikatelia spĺňať v krajinách EÚ v oblasti služieb.
Tie by mali postupne vytvoriť tlak na národné kapitoly smerom k deregulácii domácej legislatívy.
Zhodnotenie "Bolkesteinovej" smernice stojí a padá na konkrétnom využití mnohých praktických prvkov, ktoré v nej napriek búrlivej odysei európskymi inštitúciami zostali.
A tak trochu aj na tom, či sa poľskému inštalatérovi bude chcieť baliť kufre a náradie a vydať sa za Francúzmi.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. jún 2024 09:37