StoryEditor

Čakanie na novú politickú kultúru

13.03.2006, 23:00

Republika je pred ďalším veľkým personálnym zemetrasením. Po júnových voľbách sa nebude meniť len zloženie národného parlamentu a vládneho kabinetu. Pohyb podľa všetkého nastane aj v štátnych úradoch, kam si víťazné politické strany budú chcieť dosadiť "tých svojich".
Nie je už žiadnym tajomstvom, že na politické strany sa naväzujú aj rôzni "sympatizanti", ktorí majú jedinú motiváciu -- dostať pohodlné miesto štátneho funkcionára. V každej strane je skupina verných, ktorí nemajú ambíciu ani možnosti "rúbať" tak vysoko, ako sú posty poslancov či ministrov. A aj o tých sa bude treba postarať. A na to je tu štátna správa. Zabijú sa tým dve muchy jednou ranou -- uspokoja sa potreby člena strany a cez takéhoto politického nominanta navyše bude možné daný úrad aj kontrolovať. Iba priveľký idealista môže tvrdiť, že to takto nefunguje.
Koalícia len niekoľko mesiacov pred voľbami prišla s návrhom zrušiť či aspoň výrazne obmedziť kompetencie Úradu pre štátnu službu. Toho úradu, ktorý len pred pár rokmi vznikol so zámerom, že práve on bude garantom nezávislosti štátnej správy. Hoci oklieštenie tohto úradu pred voľbami už podľa všetkého nehrozí, načasovanie a motivácia navrhovateľov vyvoláva otázniky. Veriť šéfovi úradu Ľubomírovi Plaiovi, ktorý tvrdí, že za predloženou novelou zákona o štátnej službe je snaha zabezpečiť pre svojich ľudí miesta na vedúcich postoch v štátnej správe? Alebo poslancovi SDKÚ Zoltánovi Horváthovi, podľa ktorého práve Plaiov úrad je brzdou rozvoja štátnej správy -- a preto je nevyhnutný zásah do jeho právomocí?
Bude zaujímavé sledovať aj politické strany, ktoré z opozície kritizovali stranícke nominácie v štátnej správe a presadzovali agendu jej odpolitizovania. Budú hovoriť to isté aj vo chvíli, ak by ich volebný výsledok postavil pred politickú realitu a budú musieť nasýtiť "hladné krky"? Ak zotrvajú na svojich stanoviskách, možno sa staneme svedkami novej politickej kultúry, ktorá nebude uprednostňovať stranícky profil pred odbornosťou. Alebo skončia pekne znejúce reči o odpolitizovaní štátnej správy na smetisku zabudnutej opozičnej rétoriky? Povolebný vývoj dá jasnú odpoveď. Dovtedy sa sotva úradník zbaví obáv, či práve jeho stolička sa nestane predmetom koaličného prerozdeľovania moci v štáte.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
29. apríl 2024 09:17