StoryEditor

Názor: Milenky a kapitálový trh

29.06.2005, 00:00
Finančné výkazy španielskych akciových spoločností budú čoskoro zaujímavejším čítaním ako bulvárne správy. Regulátori v Španielsku vyžadujú, aby ich o obchodoch s akciami firiem informovali nielen manažéri týchto firiem, ale aj osoby, ktoré majú s nimi neoficiálne intímne vzťahy.

Finančné výkazy španielskych akciových spoločností budú čoskoro zaujímavejším čítaním ako bulvárne správy. Regulátori v Španielsku vyžadujú, aby ich o obchodoch s akciami firiem informovali nielen manažéri týchto firiem, ale aj osoby, ktoré majú s nimi neoficiálne intímne vzťahy.
Regulátor španielskeho kapitálového trhu Commision National del Mercado de Valores (CNMV) zverejnil vysvetlenia k pravidlám poskytovania informácií členom rady riaditeľov verejných akciových spoločností. O obchodoch s akciami musia CNMV informovať riaditelia, ale aj osoby, ktoré sú s nimi v kontakte. Tieto osoby sa tradične definovali ako deti, rodičia, bratia, sestry a manželia. Nedávno k nim pribudla definícia, podľa ktorej majú riaditelia poskytovať informácie aj o "osobách, ktoré majú s nimi analogické blízke kontakty". Účastníci trhu sú presvedčení o tom, že do tejto definície patria druhovia a družky, ale aj milenci a milenky.
Novinka regulácie trhu s cennými papiermi začne platiť v júli tohto roku. Pobúrila dokonca zástancov princípov corporate governance, teda dobrej správy spoločností. Španielsky Inštitút pre výskum činnosti členov rád riaditeľov, ktorý presadzuje pravidlá priehľadnosti činnosti členov rád riaditeľov, považuje požiadavky regulátora za prehnané.
Operácie, teda obchody s akciami, ktoré robia členovia rád riaditeľov a ich príbuzní, vyvolávajú zvýšenú pozornosť regulátorov, ale aj investorov na kapitálovom trhu. Predmetom veľkých škandálov sa stáva v posledných rokoch aj osobný život manažérov spoločností, ktorých akcie sa obchodujú na verejných trhoch.
V marci tohto roku bol šesťdesiatosemročný generálny riaditeľ firmy Boeing Harry Stonecipher nútený opustiť funkciu, keď sa rada riaditeľov dozvedela o jeho milostnom vzťahu s jednou z pracovníčok podniku. O finančných vzťahoch páru nebolo nič známe. Harry Stonecipher, ktorý bol ženatý päťdesiat rokov, neporušil ani len etický kódex firmy Boeing. Spoločnosť však považovala jeho správanie za také, ktoré môže byť pre firmu nevhodné a nebezpečné. V decembri 2004 poslala firma DaimlerChrysler do dôchodku jedného zo svojich manažérov, ktorý za peniaze firmy postavil pre svoju milenku vilu na ostrove Malorka.
Požiadavka priezračnosti informácií o vzťahoch riaditeľov s ľuďmi, s ktorými majú blízke neformálne vzťahy, môže dostať spoločnosti do ešte problematickejšieho svetla. Právnici španielskych bánk tvrdia, že budú musieť zostavovať databázy s informáciami nielen o príbuzných, ale aj o osobách, s ktorými majú riaditelia blízke neformálne vzťahy. Doteraz nie je jasné, ako sa to dá urobiť bez súhlasu riaditeľov a ich neformálnych partnerov.
Španielsky regulátor vyhlásil, že nerobí nič iné, len to, že dáva legislatívu do súladu s "novými formami medziľudských vzťahov" a najmä kvôli tomu, aby predišli zneužitiu akéhokoľvek konfliktu záujmov, ktorý by mohol poškodiť akcionárov firiem.
CNMV prišiel s veľmi širokým výkladom pojmu "osoby, ktoré sú v kontakte". Americká Securities and Exchange Commision (Komisia pre cenné papiere a burzy) zaväzuje zverejňovať len informácie o obchodoch s blízkymi osobami v hodnote viac ako 60 000 USD. Za blízke osoby považuje riaditeľov a vrcholných manažérov firiem, kandidátov na funkciu člena rady riaditeľov, osoby, ktoré majú viac ako päť percent akcií spoločnosti s hlasovacími právami a blízkych príbuzných. Medzi nich patria manželia, rodičia, bratia, sestry, rodičia manžela alebo manželky, manželia bratov alebo sestier, zať, nevesta, bratia a sestry manželov a manželiek. Komisia pre cenné papiere a burzy v súčasnosti mení pravidlá pre poskytovanie informácií, ale zoznam osôb, ktoré sa považujú za blízke, sa meniť nebude. Slovenský regulátor trhu s cennými papiermi a najmä Ministerstvo financií SR konflikt záujmov chápe zatiaľ len v úzkom zmysle slova. Týka sa len posúdenia toho, či niekto môže alebo nemôže byť členom predstavenstva alebo dozornej rady. Na milencov a milenky ešte nedošlo.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 20:49