StoryEditor

Monitor zahraničnej tlače

03.07.2003, 00:00
The New York Times
Na Západe je zločinec na úteku, overil si niekto alibi Billa Frista, kardiochirurga a vodcu republikánskej väčšiny v Senáte? Dnes vyhlasuje, že vonkoncom nedovolí naplniť titulok posledného vydania Newsweeku: Budú nasledovať manželstvá homosexuálov? Podporuje totiž prijatie ústavného dodatku, ktorý by budúce manželstvá homosexuálov zakazoval. "Manželstvo je posvätné," tvrdí Frist. Ó áno, zbožňujem tieto západné hodnoty, od Sokrata po Michalengela až po katolícku cirkev. A aké právo má politik hovoriť o posvätných veciach? Frist má čoraz viac antitolerantný výzor. Prezidenta USA Georgea W. Busha sa rôzne orientácie príliš nedotknú. Na poslednom stretnutí svojho ročníka z Yale sa mal v Bielom zvítať s jedným spolužiakom, ktorý sa nechal preoperovať na ženu. Podľa agentúrnych správ prezident síce nežmurkol, ale vrele ho privítal slovami: "Tak, teraz si prišiel ako ty sám." Možno pravicoví konzervatívci strácajú príliš veľa času zaoberaním sa háklivou témou sobášov homosexuálov. Počkajte, keď sa budú musieť potýkať s problémom rozvodov homosexuálov. (Budú nasledovať rozvody homosexuálov?, Maureen Dowdová, 2. 7.)

Népszabadság
Šéf slovenskej vlády Mikuláš Dzurinda je vo veci krajanského zákona neoblomný, podľa SMK je už pripravený protizákon. Vysoký komisár Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe pre národnostné menšiny Rolf Ekeus na stretnutí s premiérom Dzurindom vyzvedal možnosti uplatnenia upraveného zákona o Maďaroch žijúcich v susedných krajinách. Šéf slovenskej vlády švédskemu diplomatovi zopakoval postoj slovenskej strany, ktorá nemieni o výkone právnej normy na Slovensku rokovať s Maďarskom. O otázke podpory smerujúcej k zachovaniu kultúrnej a jazykovej identity je Slovensko ochotné začať vecnú diskusiu iba v rámci medzivládnej zmiešanej komisie. Ekeus sa stretol aj s predsedom SMK Bélom Bugárom, ktorý prezentoval rozhodný názor maďarskej koalície v tom zmysle, že upravená verzia krajanského zákona je po vytvorení vykonávacích predpisov aplikovateľná aj na Slovensku. (Ekeus vyzvedal v Bratislave, do, 2. 7.)

Predchádzajúci monitor
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 08:12