StoryEditor

Basel II a malé a stredné podniky

08.09.2005, 00:00

Malé a stredné podniky (MSP) tvoria v moderných ekonomikách významný podiel na zamestnanosti a tvorbe i raste HDP, ktorý vzhľadom na ich počet a veľkosť vykazuje vyššiu stabilitu. Osobitná pozornosť sa venuje financovaniu MSP, ktoré je v porovnaní s veľkými podnikmi limitované formami a výškou finančných zdrojov. Nedostatočná interná tvorba zdrojov v MSP ich núti spoliehať sa na externé zdroje. Jednou z najbežnejších foriem je bankový úver. Odkázanosť MSP na bankové financovanie podnietila diskusiu o dostupnosti bankových úverov v súvislosti s implementáciou nových pravidiel kapitálovej primeranosti bánk Basel II pri úverovom riziku.
Podľa nových pravidiel úvery s vyšším úverovým rizikom by sa vyššou mierou mali kryť vlastnými zdrojmi banky. Oproti doterajším pravidlám (Basel I) je táto závislosť elastickejšia a na zmeny úverového rizika citlivejšia. Keďže aj s užívaním vlastného kapitálu sú spojené náklady, premieta sa vyššia potreba krytia úverového rizika vlastnými zdrojmi prostredníctvom týchto nákladov do ceny úverov. To čiastočne narúša teoretický princíp krytia predvídateľných (ex ante) úverových rizík rizikovým komponentom úrokovej marže a nepredvídateľných (ex post) rizík vlastnými zdrojmi. Implementáciou Basel II pri krytí úverových rizík sa tak vytvárajú stimuly pre väčšiu variabilitu úrokových marží vzhľadom na úrokové riziko.
K úverovému riziku bánk vyplývajúcemu z úverov poskytnutých MSP stanovuje Basel II osobitý prístup. Pre MSP úvery spĺňajúce klasifikačné podmienky spolu s retailovými úvermi je stanovená 75-percentná riziková váha, čo znamená krytie vlastnými zdrojmi vo výške šesť percent úverovej angažovanosti. Na porovnanie, pre úvery podnikom s ratingom BBB+ až BB- je riziková váha 100 percent úverovej angažovanosti.
Vplyv Basel II na dostupnosť bankových úverov pre MSP nie je jednoznačný. Podľa jednej nemeckej štúdie sa vplyv Basel II v záujme bánk o segment MSP výrazne neprejaví. Úrokové marže implementáciou Basel II pre MSP s ratingom B+ a lepším budú mierne nižšie. Empirické údaje o portfóliách nemeckých bánk podľa tejto štúdie ukazujú, že takmer 90 percent úverov pre MSP je klasifikovaných ratingom lepším ako B+. Z tohto vyplýva skôr pozitívny než negatívny vplyv Basel II na financovanie MSP. Na druhej strane kritici argumentujú, že financovanie MSP v Nemecku je predovšetkým doménou lokálnych bank a Basel II spôsobí zmenu štruktúry bankového trhu v relácii lokálne banky verzus globálne banky. Zmenou štruktúry trhu sa zmenia aj portfóliá bánk, ktoré nepovedú k takým výsledkom ako v štúdii.
V bankovom sektore na Slovensku je relatívny prebytok disponibilných zdrojov. O výnosné umiestenie na trhu zvádzajú banky boj v segmente retailových a MSP úverov. Z tohto hľadiska preto nie je celkom opodstatnené očakávať pokles disponibility úverov pre MSP. Na druhej strane, do kategórie MSP na Slovensku spadajú podstatne menšie podniky ako v Nemecku, s prevažne horšou bonitou. To zrejme vytvorí tlak na mierne zvyšovanie úrokových marží, ktoré sa však nutne nemusia prejaviť vo zvýšených úrokových sadzbách najmä v súvislosti s očakávaným postupným znižovaním úrokových sadzieb.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. máj 2024 17:08