StoryEditor

Komentár HN: Sú zubári zle ohodnotení?

06.02.2005, 23:00
Stomatológovia sa sťažujú, že sú nedostatočne ohodnotení. Cena bodu sa pre nich od roku 2000 prakticky nezmenila a o limitoch pridelených zdravotnými poisťovňami radšej ani nechcú diskutovať.

"Cena bodu a limit sú určené, ale nepokrývajú nevyhnutné potreby na prevádzku zubnej ambulancie," zdôrazňujú zubní lekári. Podľa nich navyše ministerstvo zdravotníctva deregulovalo ceny dentálnych materiálov. Preto navrhujú prechod na pokladničný systém, kde sa cena stomatologických výkonov vypočíta podľa zákona o cenách. Zdravotná poisťovňa uhrádza časť výkonu alebo celý a pacient uhrádza rozdiel medzi týmito cenami.
Minister zdravotníctva Rudolf Zajac reagoval skutočne promptne a stomatológom odkázal, že takýto systém už zákon umožňuje, avšak v praxi ešte nie je zaužívaný, keďže pacienti nie sú dostatočne informovaní. "Už teraz máme zmluvných a nezmluvných zubných lekárov a s nezmluvnými to môže fungovať na pokladničnom systéme. Vopred sa však musia dohodnúť so zdravotnou poisťovňou, či im ošetrenie u nezmluvného stomatológa preplatí," vysvetlil minister Zajac.
Už sa vidím, ako s boľavým zubom bežím najprv do zdravotnej poisťovne vylobovať si nejakú úhradu. Tak či tak, pre mňa, laika, ktorý zhodou okolností žiadneho "svojho" zubára nemá, sa javí situácia takto: stomatologické ambulancie sú tie, kde ako pacient platím najviac a keď nemám vo vrecku aspoň dve tisícky, ani sa dovnútra neodvážim vstúpiť. Okrem iného aj vzhľadom na to, že cenník nie je vonku vyvesený a ak aj je, neviem odhadnúť, aké ošetrenie a na koľko zubov potrebujem, musím vojsť s nejakou rezervou. "Len posadenie pacienta do kresla si vyžaduje priame materiálové náklady okolo 100 korún (pohár, podbradník pre pacienta a maska, rukavice pre zubára) a sú to výkony, za ktoré nám zdravotná poisťovňa uhradí len 60 korún," argumentujú stomatológovia. Jeden z nich vyčíslil náklady na zariadenie ambulancie 2,5 až 3 milióny korún a náklady na hodinu 1 200 korún.
Ceny v stomatológii v zahraničí sú podľa nich v porovnaní s nami astronomické. Asi na tom niečo bude, keď aj moje kamarátky, jedna vydatá v Rakúsku a druhá v Taliansku, ako prvého na návšteve doma vyhľadajú zubára. To však nie je dostatočný argument. Podobne sú na tom i ostatní poskytovatelia zdravotnej starostlivosti, spomedzi ktorých sa zubári majú asi aj tak najlepšie. Pozri najvyššie doplatky pacientov. Treba sa však pozrieť tiež na to, čo si môžu Slováci zo svojich platov dovoliť.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
04. máj 2024 01:10