StoryEditor

Ropa a Vyvolení

21.12.2005, 23:00
Do slovenského prepravcu ropy, firmy Transpetrol, opäť vstúpi ruský investor. Jukos, ktorý je dnes na čiernej listine Kremľa, vystrieda vychádzajúca hviezda ruského ropného neba, Russnefť. O všetkom sa rozhodne v Moskve, Slovensko bude súhlasiť.

Do slovenského prepravcu ropy firmy Transpetrol opäť vstúpi ruský investor. Jukos, ktorý je dnes na čiernej listine Kremľa, vystrieda vychádzajúca hviezda ruského ropného neba, Russnefť. O všetkom sa rozhodne v Moskve, Slovensko bude súhlasiť.
Z hľadiska Stredoeurópana neštandardný postup. Keďže má Slovensko podľa zmluvy s Jukosom na 49-percentný balík Transpetrolu predkupné právo, bolo by prirodzené akcie kúpiť späť a nového vlastníka vybrať v tendri. Tu však stredoeurópska logika končí.
Predstava, že by minister hospodárstva priletel do Moskvy s tým, že ropovod, cez ktorý tečie ruská ropa, predá americkej či britskej firme, je príliš vzdialená od reality. Nie sme Kazachstan, ktorý má vlastnú ropu a ložiská si mohol dovoliť predať firme British Petroleum. Naopak, sme závislí od ruskej ropy, čo sa v blízkej budúcnosti určite nezmení.
O možnom predaji akcií Transpetrolu niektorej z amerických firiem sa v nedávnej minulosti vyjadroval aj Bruce Misamore, šéf Jukos Finance, ktorá vlastní akcie. A možno nie náhodou už v Jukose nepracuje.
O tom, kto bude sedieť na Družbe, sa rozhoduje v Kremli, a výber padne na niekoho z vyvolených. Dnes to vychádza na Michaila Gutserijeva, šéfa firmy Russnefť. Tej firmy, o ktorej sa ešte v Bratislave nevedelo, keď tu o kúpe Transpetrolu rokoval Michail Chodorkovský.
S mocou Kremľa je Slovensko konfrontované pri cyklicky sa opakujúcich problémoch s dodávkami ropy pre Slovnaft. Pre Rusov banálna záležitosť, ktorú riešia jedným telefónom, si vždy vyžaduje intervenciu na vládnej úrovni. Dobré vzťahy slovenskej a ruskej administratívy sú poistkou aj pre Slovnaft. Ten napríklad na rozdiel od Slovak Telecomu ochotne uhradil aj miliardovú pokutu. Hoci si jeho právnici myslia, že v spore so štátom nakoniec zvíťazia. Materská firma Slovnaftu, maďarský MOL, má s Russnefťou aj spoločné aktivity na Sibíri. Spokojní sú teda napokon všetci.
Jediným rizikom zostáva, že sa zopakuje situácia okolo Jukosu a Russnefť už nebude v kruhu vyvolených. Do Moskvy potom poletí nový minister, v hre budú ďalšie ruské firmy a médiá opäť nebudú šetriť kritikou. Nasledovať bude zrejme ďalšie tajné stretnutie ministra s oligarchom. A keď na bratislavskom letisku vystúpi zo súkromného lietadla, na ministerstvo ho možno znova dovezie šéf Transpetrolu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 20:55