StoryEditor

Komentár HN: Z ropy stále bohatší

24.04.2006, 00:00
Krajiny ťažiace ropu si musia v posledných mesiacoch pri pohľade na svetové ceny mädliť ruky a predovšetkým peňaženky. Čierne zlato je zo dňa na deň drahšie a do ich pokladníc tak priteká stále viac dolárov. Najvyššie zásoby ropy majú krajiny v oblasti Perzského zálivu.

Krajiny ťažiace ropu si musia v posledných mesiacoch pri pohľade na svetové ceny mädliť ruky, a predovšetkým chystať peňaženky. Čierne zlato je zo dňa na deň drahšie a do ich pokladníc tak priteká čoraz viac dolárov. Najvyššie zásoby ropy majú krajiny v oblasti Perzského zálivu. Z týchto peňazí budujú luxusné hotely, rekreačné zariadenia alebo umelé ostrovy. Oficiálne síce tvrdia, že sa ďalšiemu rastu cien snažia zabrániť, logika však hovorí, že by išli samy proti sebe. Asi ťažko by sa totiž chceli vzdať nadštandardných príjmov. Peniaze z predaja čierneho zlata, s ktorými nepočítali, okrem zveľaďovania hospodárstva využívajú aj na splatenie dlhov.
No niektoré štáty sa ani netaja tým, že im rastúce ceny ropy vyhovujú. Príkladom je iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád, ktorý minulý týždeň vyhlásil, že súčasné ceny ropy sú ešte stále príliš nízke. Podľa neho je ropa hlavným majetkom národov, ktoré ju ťažia a jej ceny by sa nemali znižovať len preto, lebo to ubližuje rozvojovým krajinám. Ceny čierneho zlata pritom v predchádzajúcich týždňoch takmer každý deň vytvárali nové rekordy. Len za posledný mesiac zdražela ropa na londýnskej burze o 12 dolárov! Nehovoriac o tom, že ešte pred štyrmi rokmi stála dnes už smiešnych 20 dolárov.
Bohatí Arabi utrácajú peniaze z predaja ropy po celom svete. Kupujú si luxusné nehnuteľnosti v New Yorku, Paríži alebo Londýne. Čoraz viac šejkov zo Saudskej Arábie či Spojených arabských emirátov si buduje rezidencie v Európe, najmä vo Veľkej Británii. Sponzorujú aj viaceré športové kluby. V kolíske futbalu, ktorá je na tento šport patrične hrdá, sa napríklad nový supermoderný štadión slávneho Arsenalu bude volať Emirates Stadium. Sponzorom londýnskeho futbalového klubu je totiž letecká spoločnosť Emirates Airlines. Zatiaľ čo v minulých storočiach Briti dobýjali iné krajiny a robili z nich svoje kolónie, v súčasnosti sú investičným cieľom bohatých arabských firiem.
Viaceré štúdie tvrdia, že náleziská ropy vo svete budú postupne vysychať a ťažba z nových, často ťažko dostupných, bude veľmi nákladná. Väčšina ľahko prístupnej ropy ostane na Blízkom východe. To znamená, že pokiaľ bude hlad po rope vo svete taký silný ako dnes a výraznejšie sa nepresadia iné zdroje energie, budú arabské krajiny profitovať z ropy naďalej.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
01. máj 2024 18:45