StoryEditor

Komentár HN: Tak či onak. Spoluúčasť nás neminie

13.07.2006, 00:00

Zrušenie 20- a 50-korunových poplatkov v zdravotníctve bolo silným ťahákom tohtoročných predčasných volieb. Zrejme dostatočne silným. Po hlasných sľuboch a vyhratých voľbách však nastal čas ich splniť. Nemocnice a lekári zdokladovali, o koľko peňazí mesačne a ročne prídu. Pre niektorých je táto suma relatívne zanedbateľná, niektorí sú ju v záujme zrušenia poplatkov priniesť, pre iných je priam existenčnou záležitosťou.
Je zrejme veľký rozdiel v tom, ak o poplatky prídu lekári vo veľkých mestách, ktorí sedia po celý deň v ambulancii, a niečo úplne iné to predstavuje pre lekára v malej obci, ktorý má pacientov roztrúsených po celom regióne a často za nimi dochádza. Lekári sa obávajú toho, kto a ako bude tento výpadok pokrývať. Riešenie by mal už v najbližších dňoch priniesť nový minister zdravotníctva Ivan Valentovič.
Lekári majú v ambulanciách asi 85 až 90 percent nákladov v podobe fixných výdavkov. "Nemáme na čom inom ušetriť, len na svojich platoch. Ani zdravotnú sestru nemôžem prepustiť. Voľakedy sme mali aj dve, no to si nemôžeme dovoliť už dávno a bez sestry sa pracovať nedá," trápia sa lekári. Ušetriť budú musieť tiež na administratívnych nákladoch, zdravotníckom materiáli a na liekoch. Niektorí sa domnievajú, že by tieto straty mali pokryť zdravotné poisťovne zvýšením kapitácie, teda paušálnej mesačnej platby za poistencov. Zdravotné poisťovne sa striktne bránia a jediné riešenie vidia v tom, že štát "naleje" do systému viac peňazí. Lekári špecialisti sa obávajú, že Smer-SD vyrieši svoje populistické sľuby tak, že na jednej strane síce zruší "desaťkorunové" poplatky, ale na druhej strane zavedie doplatky za niektoré choroby a diagnózy. "Keď lekár vystaví účet na 2 000 korún, pacient iste začne prehodnocovať časy, keď ho poburoval 20-korunový poplatok," upozorňuje šéf únie špecialistov Andrej Janco. Pravdou je, že na poplatky si väčšina pacientov už zvykla. No netreba tiež zabúdať ani na to, že spoplatnenie diagnóz je krokom, ku ktorému by došlo bez ohľadu na volebný výsledok. Zajacov tím na tom totiž pracoval tiež.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. máj 2024 10:34