StoryEditor

Komentár HN: Zamínované zlaté teľa

13.07.2006, 00:00

Svojmu nástupcovi nezanechávam žiadne míny - viackrát zopakoval pri svojom odchode exminister hospodárstva Jirko Malchárek. Nemal celkom pravdu - nový šéf rezortu Ľubomír Jahnátek bude musieť čo najrýchlejšie a najzodpovednejšie vyriešiť, čo s akciami "nášho" Transpetrolu v rukách krachujúceho ruského Jukosu.
Transpetrol a ním prevádzkovaný ropovod Družba je dnes pre Slovensko zlatým teľaťom. Celá Európa dnes hovorí o zabezpečení zdrojov. A slovenské rúry sú dnes najlacnejšou alternatívou, ako na Západ prepravovať kaspickú konkurenciu ruskej ropy.
Ľahkú ropu z Azerbajdžanu či Kazachstanu chcú cez naše územie transportovať všetci. Ukrajinci sa týmto obchodom vymania z absolútnej ekonomickej závislosti od svojho veľkého brata Ruska, české rafinérie získajú suroviny na svoj benzín lacnejšie ako dnes, Poliaci by radi aspoň v tejto malej bitke vyhrali nad svojimi veľkými, navzájom kooperujúcimi susedmi, Ruskom a Nemeckom. Najväčší úžitok by sme však z pretekajúcej ropy mali my - do štátneho rozpočtu by ročne natiekli ďalšie stovky miliónov, ak nie miliardy korún. Nehovoriac o geopolitickom význame našej krajiny a o otvorených zadných dvierkach, ak by ruský vývoj dospel do ďalšej časti seriálu o privretých moskovských kohútikoch.
Je dôležité, aby nová exekutíva zvážila všetky možnosti a konala okamžite. Nie je podstatné, kto konkrétne sa dostane k podielu Jukosu. Je podstatné, aby bol nový majiteľ akcií Jukosu stotožnený s tým, že firma má veľké možnosti rastu a tvorby zisku.
Preto sa slovenská strana s ruskými partnermi musí čo najskôr pokúsiť nájsť dohodu o novom majiteľovi, ktorý bude pre všetkých akceptovateľný. Lebo ak sa to nepodarí, akcie môžu veľmi ľahko skončiť prostredníctvom konkurzu v rukách nespoľahlivého cudzieho spoločníka, ktorému nové príležitosti či spolupráca so slovenským štátom nebudú nič hovoriť.
Dúfajme, že slovenskí politici nedopustia, aby pod zlatým teľaťom vybuchla mína, a nájdu dobré riešenie. Riešenie, ako nepustiť veľkú ekonomickú a strategicko-politickú šancu, ktorú máme teraz na dosah a viac sa nemusí opakovať.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/komentare-a-analyzy, menuAlias = komentare-a-analyzy, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
27. apríl 2024 21:49