StoryEditor

Na Branisku sa stratili desiatky miliónov

20.01.2003, 23:00
Autor:
TASRTASR

Najvyšší kontrolný úrad zistil závažné nedostatky vo financovaní výstavby tunela Branisko. Podľa predseda úradu Jozefa Stahla malo pri výstavbe dôjsť k porušeniu niektorých zákonov, rozpočtovej disciplíny, ako aj k nedodržaniu pôvodne stanovených podmienok v zmluvách. Protokol z kontroly už postúpili ministerstvu dopravy. Suma, o ktorú sa nad rámec podkladov zvýšili investície do výstavby tunela, nie je v súčasnosti presne vyčíslená. Podľa Stahla to však bude rádovo niekoľko desiatok miliónov korún.
Generálny riaditeľ Slovenskej správy ciest Dušan Faktor na margo protokolu povedal: "Pripomienky budeme akceptovať, v súčasnosti pracujeme na opatreniach, ktorými by sa nedostatky odstránili." V spomínanej veci riaditeľ už vykonal personálne zmeny, odvolal ekonomického námestníka a personálnu šéfku. Stahl podotkol, že začiatkom minulého roka úrad absolvoval previerku tunela Branisko, zameranú na výber zhotoviteľa a zmluvné vzťahy. Pracovníci kontroly odhalili netransparentnosť procesu obstarávania, čo dokumentovali 73 dodatkami k zmluve o diele. Tie umožnili predĺžiť stavbu dlhú 4,8 km z plánovaných 36 na 62 mesiacov a predražiť ju tak až o 31 percent (o 771 miliónov korún).
Úrad teraz podľa Stahla počká na návrh opatrení zo strany ministerstva dopravy, ten by mal byť podľa zákona doručený do konca tohto mesiaca. "Zvážime, či sú vyznačené opatrenia rezortu akceptovateľné a dostatočne účinné, respektíve ich doplníme," povedal Stahl. Výsledky kontroly však vzhľadom na závažnosť zistení úrad postúpi aj finančnej polícii.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. máj 2024 09:33