StoryEditor

Boj o dôchodky sa začal

01.11.2004, 23:00
Od včera sa môžu občania zapojiť do druhého piliera dôchodkového zabezpečenia. Do januára budú môcť podpísať len zmluvu o budúcej zmluve so správcom úspor - teda dôchodkovou správcovskou spoločnosťou (DSS).

Od nového roku však systém štartuje naostro.
Zmena oproti súčasnosti je v tom, že odvody Sociálnej poisťovni nepôjdu celé na priebežné financovanie terajších dôchodcov. Suma sa rozdelí na polovicu, jedna časť ostáva v priebežnom vyplácaní naďalej a druhá časť bude smerovať na osobné účty. Ten, ktorý je v pracovnom pomere už v tomto roku, sa bude mať možnosť rozhodnúť, či prejde na nový spôsob financovania do 30. júna 2006. Tí, ktorí na pracovný trh vstúpia budúci rok, budú mať druhý pilier povinný.
Klient sa môže rozhodnúť medzi tromi stratégiami investovania. Každá dôchodková správcovská spoločnosť bude totiž ponúkať tri fondy, a to konzervatívny, vyvážený a rastový. Ten, kto uprednostňuje menej rizika aj za cenu nižších výnosov, si zvolí prvý z nich. Odvážnejší investor sa môže prikloniť k rastovému fondu, ktorý sa zameriava najmä na rizikovejšie akciové trhy. Ako sa bude dôchodkový vek klienta približovať, bude musieť zmeniť aj fondy. Najmenej pätnásť rokov pred dôchodkom musí prejsť z rastového do vyváženého fondu. Druhý prechod do konzervatívneho bude musieť občan spraviť sedem rokov pred nástupom do dôchodku.
O priazeň bude bojovať osem firiem. A to Allianz - Slovenská dôchodková správcovská spoločnosť, ING DSS, Prvá dôchodková sporiteľňa, VÚB Generali DSS, Aegon DSS, ČSOB DSS, DSS finančnej skupiny Credit Suisse a DSS Sympatia-Pohoda.
Zmluvy budú môcť sprostredkovať iba tí, ktorí majú povolenie od Úradu pre finančný trh. Zatiaľ je na Slovensku s povolením 1 500 sprostredkovateľov. Úrad však predpokladá, že celkovo bude na Slovensku pôsobiť okolo 40-tisíc sprostredkovateľov starobného sporenia, pričom do polovice októbra sa na skúšku potrebnú na udelenie povolenia prihlásilo asi 35-tisíc ľudí. Môže sa však stať, že informácie o produktoch budú poskytovať aj takí, čo nemajú príslušnú licenciu. Preto úrad upozorňuje na to, aby občania žiadali od sprostredkovateľa informácie o povolení.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. máj 2024 20:51