StoryEditor

Druhý pilier opúšťajú ľudia pomaly

18.11.2012, 23:00
Autor:
TASR, REDTASR, RED

Druhý dôchodkový pilier opustilo počas prvých 10 týždňov od jeho otvorenia 6 950 sporiteľov, a tak musia za nich dôchodkové správcovské spoločnosti vrátiť 21,85 milióna eur Sociálnej poisťovni. Naopak, pre vstup sa rozhodlo menej ľudí, a to 4 223. Vyplýva to z údajov Sociálnej poisťovne platných k 9. novembru tohto roka. „Po niečo vyše dvoch mesiacoch je predčasné hodnotiť celkový záujem o prehodnotenie individuálnej účasti v druhom pilieri zo strany sporiteľov,“ konštatoval hovorca rezortu práce Michal Stuška. Dôvodom otvorenia nebolo podľa vlády vyháňanie ľudí z kapitalizačného piliera, ale poskytnutie priestoru pre ľudí na zváženie svojej účasti vzhľadom na zásadné zmeny, čo odporúčali aj právne analýzy. Vládny Smer-SD totiž znížil od októbra príspevky do druhého piliera z deviatich percent na štyri percentá hrubej mzdy. Pričom ďalšie dve percentá sa môžu sporitelia pripoistiť z vlastného.

Zmeny presadila vláda v rámci konsolidácie verejných financií. Ministerstvo financií predpokladá, že v rámci zmien súkromného dôchodkového sporenia získa v budúcom roku do rozpočtu navyše stovky miliónov eur. Okrem nižšieho príspevku sa zmenila výška poplatkov či sa opätovne zaviedla dobrovoľnosť systému.

Ministerstvo práce podľa plánu očakáva výstup niekoľko desaťtisíc Slovákov. „Na základe predchádzajúcich skúseností predpokladáme, že sporitelia využijú možnosť otvorenia druhého piliera najmä ku koncu zákonnej lehoty, ktorá je 31. januára budúceho roka,“ dodal hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. máj 2024 01:34