StoryEditor

Kažimír: Vyššiu daň pre firmy znížime, ak to umožní ekonomika

04.10.2012, 00:00
Autor:
TASR, REDTASR, RED

Šéf rezortu financií Peter Kažimír (Smer-SD) chce tlačiť na zníženie dane pre právnické osoby, ak to umožní ekonomická situácia. Tento zámer však nechce zapracovať do zákona, v ktorom aktuálne navrhuje jej zvýšenie. "Takýmto krokom by ste vyvolávali špekulácie v súvislosti s výplatou dividend, daňových povinností. Malo by to opačný vplyv," vysvetlil pre médiá. Podotkol, že ak to umožní vývoj, bude jeden z prvých tlačiť na postupné vrátenie dane z príjmov pre právnické osoby na súčasnú úroveň.
Legislatívne upravenie znižovania nepovažuje za dobrý krok. "Hovorím to s plnou zodpovednosťou, nehráme nejaké predvolebné hry. Určite nepripustím to, aby niekto dal do zákona návrh, že v roku 2016 sa znížia dane. Lebo vtedy bude volebný rok," dodal s tým, že takýto krok pripravila predchádzajúca vláda, ktorá chcela znížiť DPH v roku 2016.
Daň z príjmu pre právnické osoby má vzrásť zo súčasných 19 na 23 percent. Vláda očakáva, že do štátnej kasy tak pritečie len v budúcom roku 300 miliónov eur. Ekonómovia, ako aj zástupcovia zamestnávateľov, však avizujú, že 25-percentné zvýšenie dane budú firmy obchádzať. V praxi tak do rozpočtu môže pritiecť menej ako plánuje rezort financií. Okrem toho budeme mať najvyššiu daň z príjmu pre firmy v regióne, čo môže negatívne ovplyvniť budúce investície na Slovensku.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
15. máj 2024 21:30