StoryEditor

Brusel brzdí peniaze na trate

29.06.2012, 00:00
Autor:
TASR, REDTASR, RED

V najbližšom čase sa ukončí prerušenie platieb zo strany Európskej komisie na väčšinu slovenských projektov Operačného programu doprava. Financie pre niekoľko projektov, ktoré sa týkajú železníc, však ostanú aj naďalej zablokované. Včera o tom na pôde rezortu dopravy informoval komisár pre regionálnu politiku Johannes Hahn.

Neisté projekty vyňali
Stalo sa tak po stretnutí s ministrom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja Jánom Počiatkom (Smer-SD). Ako uviedol Hahn, zablokované ostávajú dva alebo tri projekty, pri ktorých stále prebieha vyšetrovanie Bruselu. "Preto sme ich vylúčili z celého tohto balíka a pri všetkých ostatných sme ukončili prerušenie," povedal Hahn.

Bližšie detaily o projektoch však povedať nevedel. Konkrétne o ktoré projekty ide, nespresnil ani minister Počiatek. Rezort dopravy totiž zatiaľ v tejto veci nedostal oficiálny dokument eurokomisie, pričom ministerstvo disponuje len ústnym vyjadrením komisára Hahna. "Ja si myslím, že od polovice minulého roka bola táto hrozba nepreplácania, čiže je to veľký prielom v tom, že tento Operačný program doprava je vlastne z drvivej väčšiny odblokovaný," skonštatoval Počiatek.

Podozrenia z kartelu
Minister krátko po svojom nástupe v rozhovore pre Hospodárske noviny vyhlásil, že Brusel v súvislosti s modernizáciou tratí preveruje podozrenie z kartelových dohôd. Tie sa týkajú štyroch zákaziek, ktoré pridelili ešte vlády Roberta Fica (Smer-SD) a Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS). Ide o úseky Piešťany -- Nové Mesto nad Váhom, Nové Mesto nad Váhom -- Trenčín, Žilina -- Krásno nad Kysucou a Žilina, zriaďovacia stanica Teplička.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. máj 2024 09:36