StoryEditor

Turistov euro u nás stále zaujíma

17.01.2010, 11:54
Autor:
TASRTASR
Ani rok po prechode Slovenska na novú menu euro sa zahraniční turisti neprestávajú o túto tému zaujímať.

"Pre turistov nielen z krajín eurozóny je zavedenie eura stále aktuálna téma," potvrdila Slovenská agentúra pre cestovný ruch (SACR), ktorá destináciu Slovensko propaguje v zahraničí.

"SACR počas výstav a workshopov intenzívne komunikovala problematiku prijatia eura najmä koncom roka 2008 a tiež po jeho zavedení až do prvej polovice roka 2009," potvrdila referentka pre komunikáciu a PR aktivity SACR Zuzana Nemcová.

Na významných medzinárodných veľtrhoch a výstavách cestovného ruchu, akými boli napr. WTM Londýn, ITB Berlín, TC Lipsko a Herbst Senioren Messe vo Viedni, mali zahraniční zástupcovia SACR pripravené informačné letáky o eure. Návštevníkov pútala aj razba eurožetónov s motívom slovenskej koruny na jednej strane a eura na strane druhej.

Podľa jej slov u zahraničných návštevníkov téma eura bola mimoriadne populárna v prvej polovici vlaňajška. "Turisti z krajín eurozóny veľmi pozitívne hodnotili prechod Slovenska na novú menu euro, pretože im to výrazne uľahčilo cestovanie bez potreby výmeny peňazí." SACR zaznamenala aj zvýšený záujem o našu krajinu a plány turistov o návštevu nového člena eurozóny. Návštevníci z okolitých krajín sa naopak zaujímali najmä o to, či sa vplyvom zvedenia eura nezvýšia na Slovensku ceny služieb v cestovnom ruchu.

Otázok o spôsobe a termínoch výmeny zabudnutých slovenských korún začalo pribúdať najmä na prelome rokov 2009 a 2010. SACR však popri prezentácii produktov CR stále zdôrazňuje prijatie eura, pretože pre mnohých európskych a hlavne mimoeurópskych turistov je to aj po roku nová a užitočná informácia.

Zavedenie eura malo podľa SACR vplyv na domáci turizmus najmä v prvej polovici roka 2009. Hospodárska kríza a výrazný pokles mien okolitých štátov oproti euru sa však negatívne prejavili v poklese návštevnosti z Poľska, Maďarska a Česka. Na tento stav zareagovali subjekty CR pred začiatkom zimnej sezóny znižovaním cien a tvorbou atraktívnych balíkov služieb. Spolu s návratom oslabených okolitých mien na pôvodnú hodnotu má toto opatrenie potenciál stimulovať návštevnosť Slovenska, podotkla Nemcová.

01 - Modified: 2024-05-14 10:19:19 - Feat.: - Title: VIDEO Kto sa chce dostať na jej vrchol, musí zdolať vyše 6-tisíc schodov. Na posvätnú horu Tchaj-šan sa ľudia plaholčia štvornožky 02 - Modified: 2024-04-25 08:00:00 - Feat.: - Title: Európa brojí proti nadmernému turizmu. Domáci obyvatelia obľúbených destinácií vo veľkom protestujú 03 - Modified: 2024-04-22 08:12:17 - Feat.: - Title: V obľúbenej dovolenkovej destinácii si v noci zmrzlinu už nedáš. Talianske mesto zakáže nočný predaj jedla 04 - Modified: 2024-04-12 08:30:00 - Feat.: - Title: Dovolenkový raj Slovákov už nechce turistov. Plánujú demonštrácie, hladovku aj paralýzu najväčšieho letiska 05 - Modified: 2024-04-11 17:57:30 - Feat.: - Title: Grécko ponúka kompenzáciu turistom, ktorí boli vlani evakuovaní z Rodosu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 16:05