StoryEditor

Richter: Poplatky pre DSS-ky sa môžu ešte zmeniť

08.08.2012, 00:00
Autor:
TASR, REDTASR, RED

Minister práce Ján Richter (Smer-SD) je pripravený akceptovať zmeny v odplatách pre dôchodkové správcovské spoločnosti tak, aby celkový súčet odmien pre správcov nebol vyšší ako doteraz. Vyhlásil to vo včerajšej rozprave k novele zákona o sociálnom poistení, ktorá obsahuje zmeny v druhom pilieri.

Reagoval tak na kritiku opozície, podľa ktorej sa vláda s DSS-kami dohodla a za zníženie odvodov do druhého piliera im ako kompenzáciu zvyšuje poplatky. "Žiadne dohody s DSS-kami nemáme, som slobodný, čo sa týka možnosti rozhodovania, bez záväzkov voči správcovským spoločnostiam. Ako v tomto prípade rozhodne snemovňa, budem to v plnej miere akceptovať," avizoval Richter.

Vyššie poplatky si dôchodkoví správcovia podľa neho zaslúžia iba vtedy, keď výraznejšie zhodnocujú peniaze sporiteľov v dôchodkových fondoch. "Mali sme ambíciu nastaviť ich tak, aby motivovali správcovské spoločnosti mať lepšiu výnosnosť, ktorá by bola v prospech sporiteľov. Naším prioritným cieľom je, aby príspevky sporiteľov boli čo najlepšie zhodnotené," zdôraznil šéf rezortu práce.

Opozícii zároveň odkázal, že nemá prečo súčasnú vládu kritizovať za úpravu odplát v druhom pilieri. "Nami navrhovaná úprava je oveľa nižšia, hlavne v negarantovaných dôchodkových fondoch, ako bola nastavená u vás," pripomenul Richter. Poplatok za správu v negarantovanom fonde by mal stúpnuť zo súčasných 0,3 na 0,6 percenta z čistej hodnoty majetku sporiteľa. Rovnako by sa mal zvýšiť aj poplatok z výnosu zo súčasných 5,6 na 10 percent.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
21. máj 2024 03:02