StoryEditor

SPP chystá predaj dcéry

03.07.2012, 00:00
Autor:
TASR, REDTASR, RED

Spoločnosť Eustream, ktorá je jednou z najziskovejších slovenských firiem, zrejme zmení majiteľa. Jej materská spoločnosť SPP tvrdí, že ju štát novou legislatíva núti k predaju. "Ako jediný model na splnenie podmienok tzv. tretieho energetického balíčka totiž zavádza úplné oddelenie vlastníctva dodávateľských a prepravných činností," povedal hovorca SPP Peter Bednár.

Povinný odpredaj
Podľa neho návrh novely zákona o energetike, ktorý už prešiel prvým čítaním v Národnej rade, zavádza pre SPP povinnosť začať okamžite s prípravou na odpredaj, ak sa má stihnúť v stanovenom termíne.

Podľa Bednára pritom predchádzajúce vlády počítali s iným spôsobom rozdelenia SPP, pri ktorom sa mal zriadiť nezávislý prevádzkovateľ prepravnej siete. V praxi by to znamenalo, že plynári by si Eustream, ktorý zabezpečuje tranzit suroviny z Ukrajiny, ponechali. No museli by vytvoriť priestor na to, aby v ňom získali určitý vplyv konkurenčné firmy, prípadne štát. Cieľom zmien je totiž oslabenie dominantných firiem a posilnenie konkurencie.

Štát: Ešte sa uvidí
Podľa Bednára sa má Eustream vlastnícky oddeliť do nového roka, čo považuje za neuskutočniteľné. Aj tak sa však firma chce o to pokúsiť. "V tejto súvislosti už SPP inicioval všetky súvisiace aktivity spojené s prípravou na transakciu tak, aby pre SPP a zároveň pre oboch akcionárov priniesla najvýhodnejšie možné podmienky," hovorí Bednár.

Podľa rezortu hospodárstva však predaj Eustreamu nie je definitívny a v hre je aj ponechanie tejto firmy vo vlastníctve SPP. "Návrh zákona obsahuje možnosť oddelenia uplatnením úplného vlastníckeho oddelenia alebo uplatnením nezávislého prevádzkovateľa siete," vysvetlil hovorca rezortu Stanislav Jurikovič. Podľa neho môže vláda ešte do konca septembra 2012 analyzovať možnosti ďalšieho postupu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 17:21