StoryEditor

Vianočné penzie sú problém

21.11.2012, 23:00
Autor:
TASR, REDTASR, RED

Európska komisia namieta proti pravidlám vyplácania vianočného príspevku na Slovensku. Nepáči sa jej totiž, že ho ministerstvo práce cez Sociálnu poisťovňu vypláca iba dôchodcom žijúcim na Slovensku. Informovalo o tom Zastúpenie EK na Slovensku. „EK dnes v rámci konania o porušení práva Európskej únie požiadala Slovensko, aby poskytlo vianočný príspevok aj dôchodcom s bydliskom v iných členských štátoch,“ konštatuje Andrej Králik zo zastúpenia. Jeho vyplácaním iba starším ľuďom žijúcim na území Slovenska totiž porušuje článok 48 Zmluvy o fungovaní EÚ.

Hrozba žaloby
Podľa pravidiel únie predstavuje vianočný príspevok k dôchodku dávku v starobe. Túto tak nemožno dôchodcovi odoprieť z dôvodu, že má bydlisko v inej členskej krajine,
ako je štát, ktorý dôchodok poskytuje.

Žiadosť EK má podobu odôvodneného stanoviska v rámci konania EÚ o porušení právnych predpisov. „Ak Slovensko komisii do dvoch mesiacov neoznámi opatrenia, ktorými zabezpečilo súlad s týmito povinnosťami podľa práva EÚ, komisia môže podať voči Slovensku podnet na Súdny dvor EÚ v Luxemburgu,“ dodal Králik.

Rezort čaká
„Ministerstvo práce ešte nedostalo oficiálne stanovisko Európskej komisie v tejto veci. Po jeho prijatí budeme opätovne analyzovať argumenty komisie a v stanovenej lehote aj oznámime opatrenia,“ vysvetlil Michal Jurči z mediálneho oddelenia rezortu. Dodal, že ministerstvo so zástupcami Bruselu už v minulosti o tejto problematike rokovalo. Podľa údajov Sociálnej poisťovne pritom v zahraničí žije okolo 18-tisíc dôchodcov. V praxi to znamená, že rezort práce by musel vyčleniť na vianočné príspevky cez 600-tisíc až milión eur.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
17. máj 2024 18:32