StoryEditor

Lieky na astmu vyvolali v USA obavy

26.11.2007, 15:09
Lieky na liečenie astmy sopločnosti GlaxoSmithKline Serevent a Seretide (v USA známy ako Advair) by mohli mať pre deti v ojedinelých prípadoch smrteľné vedľajšie účinky, informoval americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), ktorého správu priniesla agentúra Bloomberg.

Podľa správy za 13 mesiacov odkedy úrad v roku 2006 povolil v USA užívanie týchto liekov aj deľmi, malo zdravotné problémy deväť detí, z ktorých päť zomrelo.

U nás sa objavili problémy len pri lieku Seretide a pri astmatickom lieku firmy Novartis Foradil. Ako pre HN povedal Ľubomír Šimkovič zo Štátneho úradu pre kontrolu liečiv, na Slovensku boli registrované od roku 1999 tri prípady nežiadúcich účinkov Seretide a Foradil, aj to len pri dospelých pacientoch a ani v jednom z nich nešlo o závažné prípady.

Podobne nič závažnejšie nepocítili ani v iných krajinách Európy. "Momentálne nemáme nijaké hlásenie o nežiadúcich účinkoch z centrály Európskej únie pre kontrolu liečiv EMEA. Ak by sa objavili nejaké nežiadúce účinky, tak by prišla tlačová správa z EMEA a s určitým rozhodnutím. Zatiaľ nevieme o ničom, čo by mohlo ohroziť zdravie pacientov," dodal Šimkovič.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
03. máj 2024 06:54